Катастрофата край Пазарджик разкрила канал за трафик на хора
Катастрофата край Пазарджик разкрила канал за трафик на хора / netinfo
Катастрофата край Пазарджик разкрила канал за трафик на хора
93844
Катастрофата край Пазарджик разкрила канал за трафик на хора
  • Катастрофата край Пазарджик разкрила канал за трафик на хора
Организиран канал за трафик на хора е разкрит при разследването на катастрофата на магистрала „Тракия“ на 4 юни, при която загинаха 10, включително водач на буса, и бяха ранени 8 човека, съобщи главният секретар на МВР Младен Маринов в Пазарджик. За организатор е сочен афганистанец, който живее в София.

В разплитането на случая са ангажирани Главна дирекция на полицията ГДБОП, ДАНС, прокуратурата. Задържани са всички участници от организатора до изпълнителите на канала.
Първоначално е започнато досъдебно производство за произшествие с 9 загинали и 8 ранени. Впоследствие е установено, че става въпрос за престъпна група. Срещу афганистанския гражданин е повдигнато обвинение за държане на наркотици, а спрямо него и двамата му съучастници, български граждани, за трафик на хора, съобщи окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов.

Все още повечето жертви и ранени са с неустановена самоличност. За починалите няма данни с какъв произход са. Оцелелите са казали по две имена, но никой няма документи, нито гаранция, че казват истината. Освен това всички твърдели, че са родени на 1 януари 1999 или 1989 г.

В момента усилията са насочени към изясняване самоличността. Снети са отпечатъци и са взети косми за ДНК-изследване. Едва след това деветте тела на загинали мигранти (десетото, на шофьора е предадено на близките му) може да бъдат освободени и погребани. Никой не се ангажира с прогнози кога може да стане това.

Тримата задържани са с постоянна мярка „задържане под стража“, определена вчера от Окръжния съд в Пазрджик. Според Малинов, е слабо вероятно при обжалване на по-горна инстанция да бъдат наложени по-леки мерки.

Повечето въпроси на журналисти останаха без конкретни отговори, като Маринов обсни, че не бива да издава следствена тайна и да подвежда доверието на свидетели. Не потвърди, но и не отрече за други организатори в канала на по-високо ниво, за каквито говори Стефан Адрианов, свидетел на един от арестуваните – Никола Спасов. Афганистанецът Фарук Уафа пък и преди е провверяван от службите, но досега не е уличаван в престъпна дейност. Не се знае и кога са минали границата. Има данни, че са пребивавали в района на Малко Търново три дни. Как са били преместени в Бургас, откъдето е тръгнал фаталният курс към София, също не бе оповестено.

Възможно е кръгът на разследваните да бъде разширен, обяви още Маринов и увери, че изнесената от свидетеля информация ще бъде проверена. Противоречива е и информацията за платените суми – според едни – 5000-6000 евро, според други – 2000 евро само за трасето през България, според трети – 500 евро.

Един от обвиняемите е съден и преди за трафик на хора. Все още не се знае разследваният в момента канал от колко време действа и колко души е превел през страната. Главният комисар не отрече, че ако не беше станала катастрофата, каналът за трафик на хора най-вероятно е нямало да бъде разкрит.

Чуйте още от главен комисар Младен Маринов и окръжния прокурор Васил Малинов в аудиото.