/ Стандарт
Летище Пловдив има всички шансове да се превърне в регионален балкански хъб, каза министърът
До ден-два започва изплащането на първите 2000 гранта за малки и средни предприятия, които са от 3000 до 10 000 лв. Средната сума ще бъде 8000 лв. Подадени са 27 000 проекта. Само 10 на сто от тях не отговарят на условията. Всеки, който е кандидатствал, ще получи грантове, това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов по време на дискусия „Заедно срещу кризата“ в Пловдив, организирана от „Стандарт“.

Най-тежко от коронакризата пострадаха малките и средни предприятия и сектор „Услуги“, каза Караниколов и подчерта, че производството се е запазило.

Той съобщи, че България може да получи от Европа 12 милиарда евро, но за целта са необходими проекти. „Колкото повече проекти защитим, толкова повече пари ще получим“, каза още министърът.

Летище Пловдив има всички шансове да се превърне в регионален балкански хъб, който да обслужва няколко страни в региона, обяви още икономическият министър. И допълни: „Не случайно ходих за фурми, ако мога така да кажа”.

„Летището има потенциал са стане изключително сериозен хъб“, каза Караниколов и подчерта, че би искал пловдивското предприятие „Авионамс” да работи с новите изтребители F-16. „Цялата ремонтна дейност трябва да е в „Авионамс”, включително обучението на персонала“, подчерта Караниколов.

Дискусия Заедно срещу кризата
Стандарт

Междувременно икономическият министър обяви, че над 200 000 души са запазили работните си места благодарение на мярката 60:40. „Без нея безработицата сигурно щеше да е близо двойно по-висока. Мярката е изключително важна, за да успее бизнесът да запази кадрите си и затова тя ще бъде продължена с нов дизайн до 30 септември, а сигурно и след това“, добави той.

Караниколов изтъкна важността на Тристранното споразумение, постигнато със синдикати и работодатели и добави, че в краткосрочен план трябва да се прилагат мерки за запазване на заетостта и за стабилизиране на предприятията по време на кризата, а в дългосрочен план трябва да се набележат мерки за стабилизиране и растеж на икономиката, за следкризисния период.

Икономическият министър представи и някои от мерките за възстановяването и развитието на икономиката в условията на коронавирусна пандемия. Той посочи, че най-засегнати от кризата са били малките и средни предприятия и подчерта, че под формата на финансови инструменти с публичен ресурс за периода на кризата, е ангажиран ресурс именно в тяхна полза. Караниколов изтъкна, че по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК) е обявена, в най-кратки срокове, процедурата за подбор на проекти за „Подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“.

По думите му Министерството на икономиката е успяло да осигури и допълнителни средства по процедурата, за да може всички кандидатстващи и отговарящи на изискванията да получат финансиране. „Близо 27 хиляди фирми са подали проектни предложения. Одобрени са вече за финансиране над 2200 проекта от първите три оценителни сесии по процедурата и са подписани първите 880 договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

В дискусията „Заедно срещу кризата“ участваха още кметът на Пловдив Здравко Димитров, областният управител Дани Каназирева, както и главният редактор на „Стандарт“ Славка Бозукова, които бяха организатори на събитието.