Искат милион и половина за контейнери за трети път
Искат милион и половина за контейнери за трети път / netinfo
Предложението за отпускане на 1 млн. и 500 хил. лв., с които да се закупят 3000 контейнера за боклук тип „бобър”, ще бъде внесено за гласуване на следващата общинска сесия на 9-ти октомври т.г , съобщи кметът Славчо Атанасов. През април, когато съветниците отхвърлиха първото предложение, тази сума щеше да стигне наистина за закупуването на 3000 съда, а сега със същия бюджет ще можем да закупим не повече от 2500, коментира пред Дарик шефът на общинска фирма „Чистота” Радослав Кошински. Ако този път предложението бъде прието, това ще реши до голяма степен проблемите с недостига на контейнери в града. Въпреки това обаче, не е изключено по Коледа Пловдив да бъде задръстен от боклуци, тъй като в най-добрия случай първият контейнер ще дойде в края на януари, обясни Кошински.

Още през август той прогнозира, че Пловдив ще бъде изправен пред криза с боклука. В момента 30% отсъдовете тип „бобър” са напълно неизползваеми, а до края на годината процентът се очаква да скочи на 50.

Парите, които се очаква да бъдат гласувани от общинския бюджет на предстоящата сесия, са икономисани от инсенератора. Ако бъдат одобрени тези пари, общината ще организира конкурс по ЗОП и най-рано в началото на следващата година контейнерите ще бъдат разстановани. Според Кошински, по този начин проблемът с липсата на кофи за смет в Пловдив ще бъде решен на 70 %. Предложението отива на сесия за трети път.