Интерaктивни терминали ще помагат на безработни при търсене на работа
Интерaктивни терминали ще помагат на безработни при търсене на работа / dnevnik.bg

Информационна среща по проект „Модернизиране на системата за представяне на услуги” на Агенцията по заетостта се проведе днес в град Пловдив. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд 2007-2013.

Информационната среща е част от мащабна разяснителна кампания, която има за цел да представи възможностите за гъвкаво информационно обслужване тип „едно гише” на всички хора, търсещи работа посредством електронни услуги, които предлага Агенцията по заетостта.

Чрез ползването на обществените терминали /киоски/ широк кръг потребители на услугите на Агенцията ще получават достъп до информация за обявените свободни работни места в страната.

Освен това потребителите ще могат да получават информация за търсените актуални професии, подходящи обучения, действащите в момента мерки, програми и проекти за работодатели, както по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, така и по Закона за насърчаване на заетостта.

Хората ще имат достъп до личната си информация като регистрирани в бюрата по труда като например: възможност за преглед на личния график за посещения, срещи с трудов посредник, подходящи работни места, подходящи обучения, преглед на личния план за действие, както и за получаване на информация от служители на бюрото по трудa. Достъпна е и възможността да се заявяват персонални услуги за информиране чрез електронна поща и/или SMS известяване.

108-те киоски са доставени и монтирани в Дирекциите „Бюро по труда” на територията на страната, както и Дирекция „Регионална служба по заетостта – Пловдив“, където системата се тества.