Хумор и искрящо шампанско в премиерата на „Прилепът”
Хумор и искрящо шампанско в премиерата на „Прилепът” / Опера Пловдив

Жизнерадостното празнично светоусещане и благодушна ирония предлага премиерата на „Прилепът” от Щраус в Опера Пловдив от 19ч. днес. Оперетата е елегантна и остроумна комедия на нравите, своеобразно тържество на танцувалните мелодии на Щраус. Популярното заглавие задължително присъства в новогодишната програма на Виена и редица от световните оперни театри.

Постановката на режисьора Георги Динев и хореографа Боряна Сечанова преминава под знака на опияняващия бал-маскарад и безумните авантюри – до апотеозния им валсов финал. За пресъздаване на автентичния виенски период са се погрижили сценографът Иван Токаджиев и художникът на костюмите Николина Костова-Богданова. Блясъкът се допълва от екстравагантни мебели с антикварна стойност, специално поръчани за представлението.

Диригентът Диан Чобанов работи с изключително талантлив солистичен състав. На очарователното сопрано от Пловдивската опера Марияна Панова партнират гост-солистите Вера Гиргинова, Момчил Караиванов, Иво Йорданов и Александър Баранов, както и диркеторът на пловдивската Драма Кръстю Кръстев. Балетът и хористите активно участват в класическата комична оперета, която ще се играе на български език. Оркестърът на Опера Пловдив повдига градуса на празничното настроение като изпълнява искрящата музика с лекота.

Интересът към „виенското шамшанско” на оперетата в Пловдив е изключителен. Билетите отдавна са изчерпани, на привъшрване са и местата за втората премиерна дата на 15 януари 2016 година.