Графа призна: Въртя едновременно община и търговия
Графа призна: Въртя едновременно община и търговия / netinfo
Кметът на Стамболийски Иван Атанасов призна пред Административния съд, че развива търговска дейност като едноличен търговец. Това стана по делото, заведено от местната структура на СДС за неговото отстраняване от длъжност.

Според известния с прозвището Графа кмет, който кара трети мандат, съвместяването на изборния пост с дейността на едноличен търговец не е закононарушение, макар Законът за местното самоуправление и местната администрация изрично указва, че до месец след встъпването в длъжност той трябва да напусне всички фирми. Атанасов обаче се извинява с отказа на Окръжния съд да впише прехвърлянето на ЕТ”Иван Атанасов” на съпругата му.

По тази причина Административният съд изиска мотивите на окръжните магистрати. В жалбата на СДС – Стамболийски се твърди, че кметът само формално е поискал промяна на собствеността, без да представи стандартните за всяка сделка документи. За следващото заседание по делото на 10 юни трябва да бъдат представени и справки от приходната администрация и НОИ за подаваните месечните отчети от кметската фирма, която

извършва годишни технически прегледи и притежава газстанция и автомивка. Целта е да се види чий подпис стои под тях.

Иван Атанасов участва в още 2 фирми, става ясно от подготвен от неуспелия кандидат-кмет Димитър Андонов ново искане за отстраняването на кмета. Според Търговския регистър Графа е съдружник в софийското ООД “Екобазис” и ликвидатор на регистрираното в Пловдив ООД “Атанасов, Попов и сие”.