Фоенкинос: Влюбен съм в красотата на българките и чувството Ви за хумор
Фоенкинос: Влюбен съм в красотата на българките и чувството Ви за хумор / снимка: Кирил Кирилов
Фоенкинос: Влюбен съм в красотата на българките и чувството Ви за хумор
89597
Фоенкинос: Влюбен съм в красотата на българките и чувството Ви за хумор
  • Фоенкинос: Влюбен съм в красотата на българките и чувството Ви за хумор

Известният френски писател Давид Фоенкинос е влюбен в България, а онова, което най-много харесва в страната ни, е чувството ни за хумор и красотата на българките. Това стана ясно днес в Пловдив от думите на автора на романите „Шарлот“ и „Деликатност“. Той е в града под тепетата като участник в инициативата „Европейски писателски срещи“, която е в рамките на Есенния салон на изкуствата.

Жалко е, че няма много български писатели, преведени на френски, каза Фоенкинос. По думите му 99 процента от младите писатели в родината му не успяват да се издържат с перото си. Въпреки това, ако някой автор успее да се утвърди, получава подкрепа за превеждане на книгите му.

Като цяло бюджетът на Франция за култура ежегодно намалява. Причината е, че държавата отделя все повече средства за сигурност заради терористичните атаки. Фоенкинос отбеляза, че той и сънародниците му са били потресени от атентатите. Темата го вълнува, но не би написал роман за тероризма. Искам книгите ми да отразяват „другата“ страна; когато хората ги четат, да виждат и хубавите неща в живота, каза 42-годишният писател.

Той сподели, че досега не е виждал по-млад кмет от себе си, като визираше Иван Тотев, който е 41-годишен. Но пък Франция скоро може да има президент, който е 38-годишен, а интересното при него е, че съпругата му е на 60, коментира писателят.

„Имам приятели в България, например моят преводач Георги Ангелов. Някои мъже си споделят жени, ние с него си споделяме книги.“

Пътят на Фоенкинос в киното започва с екранизацията на романа му „Деликатност“. Подкрепа в това отношение е оказал брат му. Предстои излизането и на нов филм.

„Ако един филм, направен по книга, стане сполучлив, всички казват, че е заради книгата. Ако обаче не се получи добре, казват, че е заради режисьора.“

Давид Фоенкинос е сред най-успешните и уважавани френски творци – писател и сценарист, автор на 13 романа, много от които вече са преведени на български. „Деликатност“, излязъл през 2009 г., бе отличен с десет литературни награди и преведен на десетки езици. Ценителите на качествена европейска проза знаят, че Фоенкинос спечели награда „Рьонодо“ и „Гонкур на гимназистите” 2014 за романа си „Шарлот“ – парещ спомен за художничката Шарлот Саломон (1917-1943), убита в Аушвиц на 26 години.

Срещата на френския писател с пловдивчани и гостите на града е довечера от 19.00 часа в галерията с постоянна експозиция на Енчо Пиронков в Стария град.

Чуйте и от прикачения звуков файл.