дело срещу радикален ислям
дело срещу радикален ислям / DarikNews.bg, архив

Експерти от Националния институт по криминалистика и криминология към МВР ще бъдат разпитани днес в поредното заседание от делото срещу 14-тимата обвинени за радикален ислям в Пазарджик.

2 вещи лица от отдела по цифрови и комуникационни технологии ще анализират информация, снета от личните компютри на част от подсъдимите. В досъдебната фаза те са изготвили компютърно-технически експертизи.

Предишното заседание бе поредното, преминало в остри скандали в съдебната зала. Тогава бяха разпитани експерти по турски и арабски език. Адвокатите на подсъдимите поискаха отзоваване на вещите лица, защото имената им не са в списъка на одобрените съдебни преводачи, заради липса на магистърска степен и недоказани познания за религиозни теми и политически послания.

Стана ясно, че знамената на пазарджишките мюсюлмани са идентични с ползваните от крайни ислямистки групировки, а надписът се превежда като „Ислямска държава в Ирак и Леванта“. Същият флаг стои като лого в единия ъгъл на клиповете, разпространявани от медията на ИДИЛ.