Екимджиев: Архаично е изискването да се вижда косата на снимките в паспортите
Екимджиев: Архаично е изискването да се вижда косата на снимките в паспортите / снимка : dariknews.bg/архив

Въпросът за снимките със забрадки в новите лични документи е решен от правна гледна точка, защото съдът се е произнесъл по тази тема, но остава отворен от гледна точка на етническото добруване в страната. Това каза в интервю за Дарик адвокат Михаил Екимджиев. Повод за коментара му стана искането на районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов жените мюсюлманки да се снимат за новите паспорти със забрадки, но без да се показва част от косата им.

Още вчера за Дарик директорът на полицията в Смолян комисар Кирил Хаджихристев обясни, че до момента няма оплаквания за начина, по който се снимат мюсюлманките и никой не ги задължава да свалят изцяло кърпите от главите си.

През 2002 година адвокат Екимджиев води дело точно срещу изискването за снимките в паспортите, след като пловдивската полиция отказва на Нурджан Георгиева да й издаде лична карта, на която снимката е със забрадка, покрила косата и ушите й. Тогава Върховният административен съд отказва да промени разпоредбата, както поискаха правозащитниците от Асоциацията за европейска интеграция и права на човека.

Решението на ВАС според Михаил Екимджиев ще бъде аргумент и сега на МВР да не допусне изключение за жените мюсюлманки:

„Смятахме, че Върховният административен съд ще отмени тази разпоредба, но за съжаление той я потвърди", коментира адвокат Екимджиев. По този начин според него съдът е създал предпоставки за ескалиране на етническото напрежение. Защото тук е налице дискриминация по признак религия, но и на етнос, защото голяма част от мюсюлманите в България са етнически турци или роми, допълни адвокатът.

„Проблемът изглежда решен от правна гледна точка, въпросът е дали от политическа гледна точка и от гледна точка на религиозното и етническо добруване и добросъседство това действително е било най-доброто решение. Това е лесното решение, но невинаги лесните черно-бели решения са добрите и далновидни решения", каза още за Дарик адвокат Екимджиев.

Правозащитникът посочи още, че съвременните технологии позволяват паспорти с биометрични данни - за всички е ясно, че идентификационният признак в един паспорт или шофьорска книжка са ЕГН-то и специалните кодове в тези документи за самоличност, а не толкова снимката. „Така че тези „решаващи" уши, които трябва да се виждат и кичур коса ми изглеждат доста архаични изисквания. В името на леснотията можем да създадем много по-големи, по-тежки и трудноразрешими в дългосрочен план етнически проблеми. Защото все повече хора се самоопределят като мюсюлмани в България, все повече жени държат стриктно да спазват изискванията на исляма, свързани с облеклото", каза още Михаил Екимджиев.
В коментар за Дарик председателят на вътрешната комисия в НС Анастас Анастасов, който също ще бъде търсен за съдействие от мюфтиите, каза, че законът е ясен, той важи за всички и засега не се предвиждат изключения в правилата. Анастасов обаче уточни, че тепърва този въпрос ще бъде обсъден от комисията, когато тя бъде сезирана от мюфтиите на Смолян и Мадан.

Районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов отрича да търси евтин шум или политизация на случая. В интервюто си пред Дарик той заяви, че идеята на мюфтиите не е да застават под прожекторите. „Когато говорим за толерантност обаче това означава да възприемаме другия с неговата религия и неговите убеждения - намираме се все пак в мултикултурна Европа", каза Дъбов.

Запитан дали мюфтиите са решени да отстояват искането си дотам, че да стигнат до съда в Страсбург, Неджми Дъбов заяви: „Аз се надявам, че преди Страсбург този въпрос да се реши по някакъв начин на национално ниво. Вярваме на институциите, че ще намерят решение - не е толкова труден този въпрос, че да напуска пределите на държавата".