Едва 100 животновъди се събраха на протест в Пловдивско
Едва 100 животновъди се събраха на протест в Пловдивско / снимки: Кирил Кирилов
Едва 100 животновъди се събраха на протест в Пловдивско
37251
Едва 100 животновъди се събраха на протест в Пловдивско
  • Едва 100 животновъди се събраха на протест в Пловдивско

Около 100 животновъди от Пловдивска и Старозагорска област се събраха на протест край село Долна махала на пътя Пловдив - Карлово. По думите им има неизплатени средно по 5 хил. лв. на фермер за 2010 г. Разликата идва от наредба на Министерството на земеделието, според която пари за обновяване на стадото се изплащат за 10% от броя на животните в стопанството. Искането им е субсидиите в тази посока да се увеличат на 25%, колкото е размерът на финансовата помощ в страните от Европейския съюз.

Другото искане на животновъдите е да не им бива налаган данък печалба върху 40% от годишния оборот, защото според тях средната стойност на приходите на голяма част от производителите е по-ниска.

Ако исканията им не бъдат изпълнени, земеделците прогнозират 50% фалит в бранша. Те се заканиха да протестират и в столицата и настояват за среща с премиера Бойко Борисов.

Днешният протест беше организиран от животновъдното сдружение „Тракия милк". Според първоначалните очаквания край с. Долна Махала трябваше да дойдат няколко хиляди души. Протест на животновъди има и в Сливенско.

За недоволството на протестиращите чуйте от прикачения файл.