Държавата ощетена с 5 млн. лв. от сделката за Цигарена фабрика Пловдив
Държавата ощетена с 5 млн. лв. от сделката за Цигарена фабрика Пловдив / netinfo
Държавата е била ощетена от сделката за Цигарена фабрика Пловдив, алармираха участници на пазара. При сключената на Българска фондова борса сделка вчера продавачите са изпуснали възможността да вземат за предприятието цена, по-висока с 5 млн. лв., като според неуспели да въведат поръчките си, процедурата по продажбата е съмнителна.

Фабриката бе продадена за малко повече 30 млн. лв., като определеното време за сключване на сделката бе между 11:30 и 12:00 часа. Постигнатата цена на акция е 36.569 лв., което е повече от минимално обявената от инвестиционния посредник Еврофинанс АД. 

Сред кандидатите за купувачи по време на вчерашната търговска сесия на борсата са били пловдивските бизнесмени Георги Гергов и Ветко Арабаджиев, които са били готови с оферти над 40 лв. за акция. Те обаче не са успели да въведат поръчките си, тъй като сделката е била обявена за сключена 4 минути преди последния възможен срок, а именно 12:00 часа.

Според Гергов процедурата е опорочена и навява съмнения, че параметрите на сделката са определяни съобразно определен клиент.

Чуйте какво каза още бизнесменът Георги Гергов от прикачения звуков файл:

Ветко Арабаджиев пък имал намерение да поиска проверка на сделката от компетентните власти.

Пред Дарик от инвестиционния посредник Еврофинанс АД обясниха, че са сключили сделката 4 минути преди 12 часа от притеснения да не изпуснат срока за продажбата. Параметрите по сделката действително дават възможност на посредника да избира момент, в който да пусне поръчката за продажба. От Българска фондова борса също не намериха нередност в изпълнението на сделката, която след обявяването й за сключена е вече неотменима, а по закон самоличността на купувача ще бъде разкрита до два дни.

По неофициална информация на Дарик радио купувач на Цигарена фабрика Пловдив e фирма близка до собствениците на "Винпром Пещера" АД.