Две години условно за Събка Рашкова, тя призна вината си и пред съда
Две години условно за Събка Рашкова, тя призна вината си и пред съда / Dariknews.bg

Две години лишаване от свобода условно и 10 хиляди лева глоба постанови Пловдивският окръжен съд на дъщерята на Кирил Рашков - Събка. На нея са й повдигнати обвинения за това, че е държала в дома си археологически обекти, неидентефицирани и нерегистрирани по реда на закона. Събка се е признала за виновна и е сключила споразумение с прокуратурата и днес то бе одобрено от съда.

Събка Рашкова е обвинена в това, че в края на месец април 2009 г. в село Катуница е открила културни ценности и в продължение на седем дни не е съобщила на властите, както и в това, че за периода април 2009 г.-края на септември 2011 г. е държала в дома си археологически обекти: две старопечатни църковни книги - евангелия от 18 и 19 век, 131 монети от римската и византийската епоха, четири бронзови апликации, които представляват част от украсата на колесници, колан и накити. Скъпоценностите са на стойност 28 527 лева. Те бяха открити по време на обиските в домовете на фамилия Рашкови, след като прокуратурата заведе дело срещу тях за укрити данъци в особено големи размери.

При претърсванията тогава разследващите твърдяха, че търсят злато и оръжие и че такива не са открити. Тогава от полицията съобщиха, че са намерени само костенурки от защитен вид. Снахата на Цар Киро София Христова пое вината за тяхното притежание и бе осъдена на една година лишаване от свобода условно и глоба в размер на 5000 лева. Тя също като Събка сключи спораумение с прокуратурата.

Все още не е ясно дали дали дъщерята на Кирил Рашков ще бъде подведена под отговорност и за това, че е организирала 100 роми от кв. „Столипиново", които да отидат в Катуница на 23 септември и да респектират вуйчото на убития Ангел - Веселин Христов, и жителите на Катуница. За това на ромите са им били обещани по 100 лева и безплатна храна от Кирил Рашков-Цар Киро. Това се посочва в обвинителния акт срещу Симеон Йосифов, шофьора, прегазил и убил 19-годишния Ангел Петров. Делото срещу него е насрочено за 29 февруари.

До дни Пловдивският окръжен съд ще гледа и жалбата на Кирил Рашков, който бе осъден на 3.6 месеца затвор за закани за убийство на Веселин Христов и Иванка Петрова. Защитниците на Рашков обжалват тази присъда. Адвокатът на Петрова и Христов- Стефка Караджова, също обжалва решението на Асеновградския съд. Тя ще пледира по-висока присъда - минимум 5 години затвор за Кирил Рашков.