/ Дарик архив
271 042 лева е одобреният ресурс за област Смолян за реализиране на Регионална програма по заетост. Това стана ясно по време на заседание на Областната комисия. Размерът на средствата за финансиране на програмата за всяка област е определен по методика на министъра на труда и социалната политика, съобразно средномесечното равнище на безработица и средномесечния брой на регистрираните безработни в областта за деветте месеца на предходната година.

Срокът за изпълнение на регионалните програми е до 31 декември, при заложена субсидирана заетост за период не по-малко от 6 месеца, при възможност за залагане на пълен или непълен работен ден.

В обхвата на целеви групи попадат: безработни младежи до 29 г. с подгрупа до 25 г.; младежи, които нито се обучават, нито са заети; безработни лица над 50-годишна възраст; безработни лица с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, в т.ч. безработни с ниско образование (включително от ромски произход); хора с трайни увреждания; продължително безработни лица; неактивни лица, желаещи да работят, в т.ч. обезкуражени лица.

Общините от областта трябва да подадат проектните си предложения до 17 април т.г., които на 24 април ще бъдат обсъдени и одобрени на второ заседание на Областната комисия, както и ще бъде изготвена Регионална програма по заетост за 2018-та.

„Неоспорим факт е, че вследствие на всички мерки, които правителството предприе през последните години, резултатите започват да стават видими. Икономиката на България заработи в нормални обороти, вследствие на което и безработицата започва да спада със сериозни темпове", посочи зам.-областният управител Адриян Петров.

Той обаче отбеляза със съжаление, че все още има социални групи, при които справянето с проблема е по-трудно и именно те трябва да бъдат взети под внимание при изготвяне на Регионалния план по заетост.

Заседанието се проведе в изпълнение на Националния план за действие по заетостта през 2018 г. на Министерството на труда и социалната политика, във връзка със стартиране процедура по разработване и утвърждаване на регионалните програми за заетост.