Д-р Лъчезар Иванов: По-малък ДДС върху лекарствата ще даде глътка въздух на хората
Д-р Лъчезар Иванов: По-малък ДДС върху лекарствата ще даде глътка въздух на хората / netinfo

Ставката на ДДС върху лекарствата да бъде свалена на 8% предлага независимият депутат д-р Лъчезар Иванов, който е вносител на Законопроект за намаляване на ДДС върху лекарствата. Текстът ще бъде разгледан днес на заседание на парламентарната Комисия по здравеопазване.

Ако ДДС върху лекарствата бъде намален на 8%, държавата ще демонстрира последователност в лекарствената си политика и ще намали цените за пациентите, заяви в програмата Дарик кафе д-р Лъчезар Иванов. Той подчерта, че така чувствително ще намалят и разходите на НЗОК и болниците, и ще се гарантира нормалното функциониране на фармацевтичния сектор.

Данните показват, че в момента ставката по ДДС върху лекарствата у нас и надценките при дистрибуция и продажба на дребно се различават значително от средноевропейските. България се нарежда на едно от първите места по размер на ставката на ДДС върху лекарствени продукти до страни като Австрия, Германия, Дания и Норвегия. В останалите страни от Европейския съюз ставката варира между 5% и 10%.

Чуйте от прикачения звуков файл какво още каза в програмата Дарик кафе д-р Лъчезар Иванов: