Бизнесмен готов за война с кмет и полиция
Бизнесмен готов за война с кмет и полиция / Дарик радио Пловдив

Делото срещу кмета на Хисар инж. Пенка Ганева, насрочено за днес в Административния съд в Пловдив, бе отложено, заради непредставен важен документ от страна на общинската администрация.  То е заведено по жалба на Бутилиращата компания за минерална вода в града с мотива, че издадената от нея заповед, с която се иска достъп до частния имот заради изпълнение на ВиК проект на Общината, е незаконосъобразна. Основните доводи на жалбоподателите са, че не са изпълнени основни законови изисквания и предписания.

Остава и съмнението, че Ганева е подвела с некоректна информация ръководни кадри на пловдивската полиция, които са изпратили допълнителни части на жандармерията, при поискано съдействия за принудително навлизане в границите на частната фабрика.

Според  началника на „Охранителна полиция“ в Пловдив гл. инспектор Любомир Рашков колегите му са действали правомерно по време на създалото се напрежение в Хисаря на 18 февруари т.г. Tой обаче не успя да отговори дали при изпълнение на задълженията си по оказване на съдействие на местната власт, са били наясно, че заповедта на Ганева е незаконосъобразна, тъй като е издадена, без да бъдат изпълнение основни предписания и задължителни условия при започване на ремонтните дейности.

До момента няма официален отговор и от директорa на ОД на МВР в Пловдив гл. инспектор Пламен Узунов. Повече от две седмици ръководството на полицията не може да каже защо на място са били изпратени допълнителни сили на жандармерията и по чия заповед е бил там и зам.-директорът на областната дирекция комисар Георги Георгиев. Имало ли е устни разпореждания  за определени действия и от страна на началникa на „Охранителна полиция“ гл. инспектор Любомир Рашков, въпреки, че по закон ( чл. 44,т.4 от Закона за местното самоуправление и местната власт   ) на кметска заповед трябва да се подчини само “съответният началник на полицията”, в случая – началникът на РУП Хисаря.

Ръководството на полицията е длъжно да отговори дали е било наясно, че инж. Пенка Ганева, чрез подписа си, под споразумение за временно прекратяване на ремонтните дейности след инцидента, признава, че не е изпълнила всички изисквания по закон и е поискала полицейско съдействие за принудително нахлуване, въпреки това.   В противен случай би могло да се предполага, че полицейски шефове или са замесени в разчистване на лични сметки, или изпълняват на сляпо кметски заповеди, без да проверяват дали са законосъобразни.

Междувременно собственикът на компанията Димитър Консулов изпрати второ открито писмо до началника на пловдивската полиция и до медиите, в което заявява, че за 2013г. е внесъл в Републиканския бюджет над 4,3 млн.лв за осигуровки, данъци и такси и настоява служителите на МВР да си изпълняват съвестно задълженията и поне да спазват законите. Консулов уточнява, че в момента работниците в предприятието, които са над 100, работят под стрес.  Те са инструктирани да не допускат никого в границите на завода, вкл. и полицаи, до изпълнение на законовите разпореждания.

Пловдивският бизнесмен е решил да търси собствените си права и тези на работниците докрай, тъй като смята, че жертва на подобни “полицейски операции” може да стане всеки един представител на бизнеса в страната, както и обикновен гражданин. Очаква се след следващото заседание на 12 март Административният съд в Пловдив да обяви делото за решаване и да постанови законосъобразна ли е заповедта на кмета.