/ ThinkStock/Getty Images

Такса за къмпингуване се събира от туристите край язовир „Батак“ от това лято. Новият налог е въведен тихоълком още в началото на тази година с решение на Общинския съвет в Батак за изменение на наредбата за местните данъци и такси. За промяната обаче се разбра едва когато първите туристи бяха приканени от служители да си платят срещу съответната квитанция.

От общинската администрация в родопския град потвърдиха, че е въведено таксуване. Цената на ден за малка палатка е 2 лева, за такава над 4 квм – 4 лева, а за каравана или кемпер – 5 лева. Предвидени са отстъпки за оставащите по-дълго време, за да не им излиза твърде скъпо.

Мотивът за въвеждане на таксите за къмпинг, че посетителите най-често оставят след себе си доста отпадъци. Това пък създава допълнителна работа на сметопочистващата фирма и се заплаща от общината. С допълнителните средства се обезпечава комуналната услуга, така че гостите да могат да се радват на чисти природа и води край язовир „Батак“ – един от най-популярните сред рибари водоеми в страната.