Антихрист оглавява културния афиш в Пловдив
Антихрист оглавява културния афиш в Пловдив / снимка: Николай Бекярски

Празничната еуфория поотмина и голяма част от нас вече почувстваха необходимост от „храна за душата“. Хубаво е, че още в началото на годината, Пловдив дава заявка да е наситен с много богата и стойностна културна програма.

Вече стартираха няколко интересни изложби, като керамичната изложба на Янко Ненов „Огледала“, която бе открита в галерия „Мароко“.

„Възраждане“ пък подреди пъстра сбирка от творби на художници, гостували през изминалата година в галерията, а новата галерия „Загреб“ в Капана също залага на сборна изложба, в която участие вземат Петя Хинкова, Надя Станчева, Лили Кючукова, Емил Белев, Иван Русев, Аршак Нерсисян, Аспарух Сърбов, Геракси Гераксиев, Генко Тодоров.

В двете зали на Градската художествена галерия все още можете да видите колекционерската сбирка с картини на напусналия ни твърде рано и неочаквано преди година художник авангардист Кольо Карамфилов. На 12 януари се навършва една година от кончината на един от най-добрите съвременни български художници, а панахидата ще се извърши в 11.30 часа на Централни гробища.

На 15 януари образите и историите на хора от Родопите ще бъдат представени чрез проекта „Далечни песни“ на Марги Русева. Фотографската изложба ще бъде експонирана в залата на Градската художествена галерия и ще бъде подкрепена от книга на български и английски език, която представя въздействащите разкази и снимки на родопчани.  Книгата разказва личните и емоционални истории на местното население, съхранило се далеч от забързания градски свят, а фотографиите запечатват одухотворените лица на хората от този мистичен край на България.  “Това е книга за хора и място, които дълго време снимах и бяха част от живота ми. Бих искала да се срещнете с тях чрез снимките и историите, които записах”, казва авторката. Марги Русева е фотограф и преводач от и на английски език.

На 15 януари започват вечерните спектакли на Държавен куклен театър, като първото представление за годината е на великолепният спектакъл „Вграждане“. Пиесата е базирана на легендата за майстор Манол. "На всяка вода мост трябва, за да го тъпчат краката, да идват и да си отиват по техни си работи". За да остане мостът нерушим и всевечен трябва в основите му да се положи жертва. Майстор Манол вгражда любовта на живота си – Неда. Докъде може да стигне егоизмът на твореца? Докъде може да стигне, за да увековечи творението си? Къде е границата, която не бива да се прекрачва? Има ли такава граница? Човешкият живот е тленен, а произведението – безсмъртно. Грях ли е да отнемеш едното, заради другото? Бог направил човека и му вдъхнал душа. Манол създал мост и вградил в него душа. Душата на любимата си. За да остане мостът. Завинаги!“ Режисурата и драматургията на пиесата е Веселка Кунчева, сценографията, костюмите и куклите на Мариета Голомехова, музиката на Христо Намлиев, а хореографията е на Стефан Витанов. Участват Стоян Дойчев, Поли Христова, Наталия Василева, Михаела Андонова, Живко Джуранов, Росен Русев, Александър Караманов.

„Вграждане“ продължава да е  сред обичаните спектакли от пловдивския театрален афиш, но събитието на месеца безспорно се очаква да бъде премиерата на най-новата постановка на Драматичен театър Пловдив,  пиесата по едноименния роман на Емилян Станев „Антихрист“. Постановката е дело на режисьорката Анастасия Събева, която работи в творчески тандем с един от най-изявените български композитори на театрална музика Асен Аврамов. Младата, талантлива режисьорка Анастасия Събева, която току що е завършила НАТФИЗ, ще се опита да съживи класическия текст, да го представи в нова светлина и да разкаже какво се е променило 35 години след премиерата на постановката на Иван Добчев, която тогава разбуни духовете. Идеята на Събева е да покаже гледната точка на новото поколение и по какъв начин то се завръща  и интерпретира класическите текстове.

Броени дни преди премиерата, Анастасия Събева разкри специално за слушателите на Дарик радио причините, които са я накарали да се захване с един колкото труден, толкова и общочовешки текст:  „Вярвам, че всички нещастия в нашия свят, са следствие на същите причини, предизвикали падането на държавата ни под византийско, под турско робство, дори под комунистическо влияние. Това е именно заради липсата или по-скоро недостига на вяра... уж вярваме, но винаги се съмняваме във всичко. Днес нацията ни се намира в състояние на морална, духовна и културна криза. За жалост мога да продължа тъжното изброяване твърде дълго.

В този изключително красив, средновековен и на пръв поглед отдалечен от нашия свят текст, аз видях всички тези така болни за съвремието ни теми и това беше единствената причина, поради която посегнах към него. Ще ми се през една стара приказка да разкажа на днешния човек, че трябва да бъде по-добър, по-вярващ и по-отговорен, за да имаме шанс да съградим по-красив свят. И макар да нося съзнание, че мислите ми звучат леко наивистично и патетично, вярвам, че през искреното и вълнуващо интерпретиране на тази история е възможно посланието ни да стигне до зрителите.“

Автор на музикалните и хорови композиции в пиесата е Асен Аврамов, хореографията е дело на Александър Манджуков, а сценографията и костюмите са на Огняна Серафимова. Актьорският състав също е подбран изключително умело. В екипа ще видим както едни от най-обичаните актьори от трупата на пловдивският театър Красимир Доков, Симеон Алексиев, Венелин Методиев, Елена Кабасакалова, Ивайло Христов, Петър Тосков, които ще си партнират с младите таланти Васил Дуев,  Елена Нацариду , Димитър Банчев, Краси Василев Весела Петрова, Джована Кочева и Наталия Димитрова.

За интереса към пиесата говори факта, че отдавна билетите за премиерното представление на 15 януари са изчерпани и ако сте сред тези, които имат желание да видят спектакъла „Антихрист“, побързайте да резервирате билети за следващата дата, която е на 28-ми януари.

За пръв път в Пловдив ще гостува най-успешния български хореограф в сферата на съвременния танц- Живко Желязков. Той ще проведе работно ателие по съвременен танц  на 12-ти януари с  танцьори от града.

Пловдивската опера също отваря вратите си за новия сезон. На 14 януари ще имате възможност да гледате мюзикъла с участието на Орлин Горанов и Мариан Бачев „Човекът от Ла Манча“, а на 17 почитателите на балета ще имат възможност да се насладят на три от шедьоврите на класическият балет – „Лебедово езеро“, „Дон Кихот“ и „Баядерка“, обединени под общото заглавие „Вива ла класика!“