Ало-измамници измамиха баба с 4000 лева
Ало-измамници измамиха баба с 4000 лева / dariknews.bg/архив

80-годишна пловдивчанка стана поредната жертва на телефонни измамници. По данни на полицията, вчера по обяд, тя получила обаждане от мним родственик, който й поискал пари назаем, за да си закупи два климатика. Пенсионерката била подлъгана да издиктува адреса си, за да бъде изпратен търговски представител, който да вземе парите. Така, възрастната жена приготвила 4000 лева и ги предала на явилия се непознат. По-късно тя разбрала, че е измамена и сигнализирала в Трето РУ.

От полицията отново напомнят за важните правила, които трябва да се следват, за да се избегне подобен вид измама.

Първата и основна стъпка е, независимо от спешността на поисканата услуга, потърпевшите да потърсят връзка с близките си или със съсед. Добре е на възрастните хора да се напомня за подобни телефонни измами, да знаят, че в никакъв случай не трябва да споменават пред непознати или по телефона имената си и личните си данни. Те трябва да са спокойни, че не биха могли да пострадат, ако затворят телефона или в директния разговор категорично да заявят, че това е измамна схема, за която знаят.

Ако гражданин е станал жертва на измама, той трябва незабавно да се обърне към най-близкото районно управление или да позвъни на тел. 112. Ако възрастта му не позволява, негови близки също могат да сторят това.

 

Криминалистите са категорични, че бързата реакция при този вид измами и предоставянето на точна информация за случилото се (дата, времеви период, през който е получено обаждането и т.н.) е много важна за успешното разследване на този вид престъпления.