Железничарите отбелязват професионалния си празник
Железничарите отбелязват професионалния си празник / netinfo

Професионалният празник на българските железничари се отбелязва през първия неделен ден на м. август. Традицията да се чества Денят на железничаря датира от средата на миналия век. Изборът на деня, в който да се отбелязва професионалния празник на железопътните служители в нашата страна, е свързан с историческия факт, че в началото на м. август през далечната 1888 г. железопътната линия Цариброд - София - Белово е открита за международни превози, като същевременно държавата откупува и линията Русе - Варна и започва нейната експлоатация. Така се учредяват Българските Държавни Железници.


От началото на 2009 г. до момента за прояви на висок професионализъм са наградени 13 локомотивни машинисти и работници по ремонта в локомотивните депа; 4 служители на превозни бригади в пътнически влакове и 12 служители по експлоатация на товарните превози.

В обръщението си към българските железничари по повод предстоящия професионален празник, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Александър Цветков, посочва: „По-бърза и по-ефективна железница, повишаване нивото на безопасност и качеството на предоставяната транспортна услуга във всички райони на страната  - това са високите цели, които си поставяме. Проблемите, пред които е изправен железопътният отрасъл на България няма да ни спрат да постигнем неговата стабилизация. Убеден съм, че заедно можем да осъществим тази нелека задача".