Зачестяват сигналите за прилепи в битови сгради
Зачестяват сигналите за прилепи в битови сгради / netinfo

Прилепите не се опасни, припомнят от сектор “Контрол на защитените територии и биологичното разнообразие” в РИОСВ Плевен във връзка със зачестили сигнали за прилепи в битови, административни или промишлени сгради.

Традиционно, през този период на годината се увеличават случаите, в които летящите бозайници предпочитат да обитават и пукнатини на сгради или под покриви. Всички видове прилепи, които обитават Европа, се хранят само с насекоми и активността им е в тъмната част от денонощието. В България прилепите също са само насекомоядни и са под закрилата на Закона за биологичното разнообразие. Това означава, че е забранено обезпокояването, улавянето и убиването им.

След около месец, в началото на ноември, се очаква летящите бозайници да изпаднат в състояние на хибернация, тоест да заспят зимен сън. При установяване на големи колонии от прилепи в битови или обществени сгради, понякога се предприемат мерки за преместването им на по-подходящо място, например в Деветашката пещера край едноименното ловешко село, в пещерите от Врачанския карст или в “Парниците” край Бежаново.

При установени единични прилепи в дома, препоръката на РИОСВ Плевен е да бъдат оставени да излетят и да се върнат към убежището си. Прилепите започват да летят хаотично, ако към тях се насочи ярка светлина изведнъж и ако се вдига голям шум. Именно хаотичното им летене се възприема от някои като опит за нападение.

Допълнителна информация за прилепите може да бъде получена от сектор “Контрол на защитените територии и биологичното разнообразие” в РИОСВ Плевен и на телефон 064/800-964.