Забраняват любителския риболов от средата на април
Забраняват любителския риболов от средата на април / archiv.DarikNews

Със заповед на министъра на земеделието и храните проф. Иван Станков от понеделник - 15 април 2013 г. се забранява любителския риболов за 47 дневен период.

Забраната е на основание Закона за рибарството и аквакултури и се прилага ежегодно през размножителния период на видове във водите на Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти.

Забраната за любителски риболов влиза в сила от 15 април и ще продължи до 31 май 2013 г., включително като важи за всички пролетно-лятно размножаващи се видове.

През 2013 г. действа режима за риболов, определен в Приложение № 1 "Срокове на забрани за улов на риба и други водни организми през периода на размножаване" на Закона за рибарството и аквакултурите. Съгласно него, сроковете за забраната за риболов на пролетно-лятно размножаващи се риби се определя в зависимост от надморската височина на водния обект.

Във водни обекти, намиращи се до 500 м надморска височина, забраната е от 15 април до 31 май 2013 г., а в рибностопански обекти, намиращи се от 500 до 1500 м надморска височина от 1 май до 15 юни 2013 г.

Улова на карагьоз  - дунавска скумрия в българския участък на река Дунав се забранява от 15 април до 15 май включително.

Улова на калкан в общностните води на Черно море се забранява през периода от 15 април до 15 юни включително, съгласно Регламент (ЕС) № 1261/2012 на Съвета от 20 декември 2012 г.

Улова на попчета с мрежени риболовни уреди във водите на Черно море се забранява от 15 април до 15 май, включително.

За любителите риболовци има оставени свободни водни обекти на територията на страната за осъществяване на риболов. За областите Плевен и Ловеч това са:

- яз. „Горни Дъбник" - в обозначения за това участък, обхващащ от южната страна на язовирната стена земната част в продължение на един километър до малката дига на язовира - общ. Долни Дъбник;
- баластриери „Витски блата", общ. Плевен;
- язовир „Тотлебенов вал", общ. Плевен;
- баластриерите край р. Искър между гр.Червен бряг и с.Чомаковци и при с. Реселец, общ. Червен бряг;
- баластриерите край р. Искър при с. Писарово, общ. Искър;
- отводнителен канал при гр. Белене, общ. Белене;
- отводнителен канал в землището на с. Асеновци в участъка от ж.п. линията, свързваща гр. Левски с гр. Ловеч до асфалтовия път, свързващ гр. Левски със с. Асеновци;
- Кретско блато, с. Крета, общ. Гулянци.

За Ловешка област свободните водни обекти са:

- яз. "Сопот" с изключение на зоните за естествено размножаване на риба и други водни организми и експлоатационната зона определени със Заповед №249/09.06.2003 г. на Изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури;
- воден обект "Блато", с. Йоглав;
- в пъстървовата зона на горното течение на река "Златна панега" от извора до Еко-пътеката на входа на гр. Луковит. Разрешен риболов само за пъстървови видове риба;
- водоем „Зореница" - намиращ се между гр. Ябланица и с. Гложене;
- яз. "Гаргулица", землището на гр. Ябланица.