В МУ-Плевен провеждат отчетно-изборно Общо събрание
В МУ-Плевен провеждат отчетно-изборно Общо събрание / dariknews.bg

На предстоящото отчетно-изборно Общо събрание на МУ-Плевен, което ще се проведе на 7 февруари 2013 г. в Ректората, ще бъде представен отчет на ректора и академичното ръководство за постигнатото по основните направления на дейност на висшето училище за изминалия четиригодишен мандат на управление - 2008-2012.

Ще бъдат избрани нови органи на управление на университета - Ректор, Академичен съвет и Контролен съвет. Общото събрание на висшето училище включва в състава си всички хабилитирани преподаватели (доценти и професори), които по закон представляват 70% от числения му състав, а останалите 30% са представители на нехабилитираните преподаватели (асистенти), както и студенти, докторанти и представители на администрацията.

Проф. Григор Горчев пое управлението на висшето училище първоначално като временно изпълняващ длъжността Ректор на Висш медицински институт-Плевен, като официално първият му мандат стартира на 19.12.2003. През 2004г. с решение на 39-то Народно събрание Висшият медицински институт в Плевен е преобразуван в Медицински университет. Вторият мандат на Ректора на плевенския медицински университет обхваща периода 11.12.2008-11.12.2012.

В мандатната си програма проф. Горчев залага като основни цели усъвършенстването на учебния процес съгласно европейските критерии за качество на обучението, непрекъснатото повишаване квалификацията на преподавателските кадри и модернизацията на учебната и практическата база на университета. Съгласно закона за висшето образование лицата, заемащи ръководните длъжности ректор, декан, директор на департамент, филиал или колеж и техните заместници не могат да бъдат избирани за повече от два последователни мандата на една и съща длъжност.

Преди провеждане на избор на нов Ректор на висшето училище проф. Григор Горчев ще представи пред Общото събрание на 7 февруари отчетен доклад за дейността на Ръководството на МУ-Плевен за втория си мандатен период 2008-2012 година. В доклада си проф. Горчев ще акцентира върху резултатите от основните аспекти на дейност на висшето училище, подкрепени с факти и цифри:

• През първия и втория мандат на управлението си настоящото Ръководство стартира сложен процес на преобразуване и успява да превърне плевенския медицинския факултет с провинциални колежи в авторитетен университет с три факултета, Департамент за езиково и специализирано обучение, Медицински колеж и Учебен Телекомуникационен ендоскопски център с експериментална операционна зала, който е уникален за страната и Югоизточна Европа. Днес МУ-Плевен е атрактивно и предпочитано място за обучение на многобройни български и чуждестранни студенти по 11 специалности в 3 професионални направления - медицина, здравни грижи и управление и организация в сферата на здравеопазването.

 • За първи път през отчетния период МУ-Плевен реализира прием по магистърската програма „Медицинска рехабилитация и ерготерапия" и по бакалавърската програма „Опазване и контрол на общественото здраве" във Факултета по обществено здраве, както и по специалността „Помощник-фармацевт" в Медицинския колеж. Промените в Закона за висшето образование регламентират за три поредни години платения прием на български кандидат-студенти, представили се успешно на конкурсните изпити, което позволява записването на студенти на собствена издръжка за обучение в трите факултета и колежа. Към днешна дата в МУ-Плевен се обучават общо 1 540 студенти и докторанти. Чуждестранните студенти, обучавани във висшето училище, са 330 от 33 държави, сред които най-много са гражданите на Великобритания, Турция, Испания, Гърция и Германия.

• Към м. декември 2012 г. в МУ-Плевен и базите за практическо обучение се обучават общо 752 специализанти, от които 23 чуждестранни граждани от Индия, Судан, Македония, Сърбия, Сирия и Иран. Център „Следдипломно обучение" при МУ-Плевен организира и регистрира изпълнението на учебните програми за обучение по високоспециализирани дейности в медицината, което се извършва в Университетския учебен експериментален център по ендоскопска хирургия. За отчетния период са издадени общо 791 свидетелства за професионална квалификация в областта на акушерство и гинекология, хирургия, гастроентерология, урология, ортопедия и травматология, нервни болести и кардиология.

 • Във основа на новия Закон за развитие на академичния състав в Република България, в МУ-Плевен бе разработен Правилник за развитие на академичния състав, който бе приет от Академичния съвет на 18.04.2011г., давайки тласък и стимул за научното израстване на академичния състав. Към днешна дата в МУ-Плевен са проведени общо 56 конкурсни процедури, от които 26 за научните степени „Доктор"(17) и „Доктор на науките"(9) и 30 за заемане на академични длъжности „Главен асистент"(2), „Доцент"(18) и „Професор"(10). Най-висок е броят на проведените процедури по научните специалности „Акушерство и гинекология" и „Кардиология"(7), следвани от „Обща хирургия"(5), „Социална медицина и организация на здравеопазването и фармацията"(5) и „Дерматология и венерология"(4).
• Университетският експериментален център по ендоскопска хирургия се използва като база за обучение, за провеждане на лекции и семинари, както и за организиране на конференции, симпозиуми, конгреси и тържествени промоции. През отчетния четиригодишен период МУ-Плевен е бил домакин в Телекомуникационния център на общо 33 значими научни форума на национално и регионално ниво, някои от които с международно участие.

• Финансовите затруднения в условията на световна икономическа криза налагат активно търсене на източници на допълнително финансиране на дейностите на висшето училище чрез участие в европейски програми и проекти. Две проектни предложения на МУ-Плевен спечелиха финансиране от Структурните фондове на Европейския съюз. Първото проектно предложение „Осигуряване на подходяща и рентабилна образователна среда в МУ-Плевен чрез подобряване на енергийната ефективност на учебните корпуси, осигуряване на достъпна среда и модернизация на библиотеката" бе одобрено и доведе до сключване на договор през м.юни 2010г. с Министерството на регионалното развитие за безвъзмездна финансова помощ. През 2012г. МУ-Плевен разработи второ проектно предложение „Иновативно и съвременно образование в МУ-Плевен", което доведе до подписване на договор през м. октомври 2012г. и спечелване на финансиране по схема „Развитие на електронни форми на дистанционно обучение в системата на висшето образование" на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". Реализирането на проекта включва изграждане на Университетски център за дистанционно обучение, разработване и внедряване на система за дистанционно обучение и създаване на магистърска програма за дистанционно обучение по обществено здраве и здравен мениджмънт.