На 17 октомври, областният управител на Ловеч Ваня Събчева свика спешно заседание на Областната епизоотична комисия с председател зам. областният управител Сашо Данков във връзка с получен сигнал от Областна дирекция на Агенцията по безопасност на храните в Ловеч за констатиран положителен резултат за наличие на афлатоксин в проба от сурово мляко, взето при рутинно изследване. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Ловеч.
На заседанието присъстваха още д-р Ивайло Йотов, шеф на Областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните в Ловеч, комисар Георги Иванов, директор на ОДП - Ловеч, кметът на общината Минчо Казанджиев, представители на РЗИ и ПБЗН.
Д-р Йотов докладва за предприетите мерки по ограничаване на разпространението на заразената продукция.
На заседанието стана ясно, че близо един тон канцерогенно сирене, произведено в мандра в село Горан е било унищожено от Агенцията по храните, заради опасния токсин, който се разпространява по фуражите и оттам заразява млякото и другите млечни продукти, предназначени за пазара.
Токсинът е открит при рутинни изследвания на постъпващото в мандрата мляко, а фуражът - първоизточник на заразната гъбичка, не се продава от търговците.
Гъбичката се е появила, след като храната за животните не е била съхранявана според изискванията и се е появил мухъл, от който вероятно се образува афлатоксинът.
По данни от Агенцията по храните в Ловеч, опасното сирене и мляко не са били консумирани масово, тъй като заразените количества са засечени навреме и са предприети незабавни действия по задържането и унищожаването им.
На заседанието на 17 октомври са взети мерки за незабавно информиране на жителите на село Радювене, където са открити опасните количества мляко. Взети са мерки също да бъде разяснена опасността при консумиране на заразените продукти.
Решено е да се проведе срща с хората от селото за да им се разясни опасността при консумиране на заразените продукти.
Малка е вероятността, количества от канцерогенното мляко или сирене да са попаднали в магазинната мрежа.
„Последните изследвани проби от фермери, пристигнали на 17 октомври са с отрицателни резултати, но има изследвани три проби от домашно произведено сирене на произволен принцип, където са констатирани количества токсин, затова предприемаме мерки по ограничаване пашата на животните и изхранването им с произволно събрана царевица, както и ограничаване на консумацията от домашни производители", увери д-р Йотов.