Трима от иманярите, опитали се да продадат римска статуя, остават в ареста
Трима от иманярите, опитали се да продадат римска статуя, остават в ареста / Дарик Плевен

За постоянно в ареста остават трима от иманярите, здържани миналата седмица при опит да продадат антична римска статуя в село Гиген. Това съобщи за Дарик съдия Силвия Кръстева, пресаташе на Окръжния съд в Плевен.

При акция на ГДБОП на 29 октомври бяха задържани общо петима мъже. Престъпната група беше заловена в момент, когато е трябвало да осъществи продажбата на статуята. Тя е била закопана в двора на 31-годишен мъж с инициали П. П. от селото. Той заедно с брат си Н.П. на 49 г., са ръководели престъпна група за нелегална търговия с паметници на културата. При операцията бяха заловени и З.К./46г./ от Гулянци, Г.Ц. /49г./ от врачанското с. Михайлово и Г.Д. /59г./ от Пордим.

Според предварителната информация, откритата мраморната скулптура вероятно е била изровена в периода 2006-2007 г. от земите на античния града Улпиа Ескус, а по-късно укрита до намирането на подходящи клиенти. Предполага се, че стойността й е около 500 хил. евро, каза наблюдаващият случая прокурор Искра Ганева. Търговците са искали първоначално 50 хил. евро, а в деня на продажбата сделката е трябвало да стане за 50 хил. лв. каза тогава  прокурорът.

В селски двор в Гиген бяха намерени и различни антични римски монети, малки метални статуетки, фрагменти от златни апликации, оброчни плочки на боговете Асклепий и Хигия.