Служители от ТЕЦ-Плевен блокираха пътя Плевен-Русе-искат оставката на шефовете на НЕК и ЕСО
Служители от ТЕЦ-Плевен блокираха пътя Плевен-Русе-искат оставката на шефовете на НЕК и ЕСО / archive.dariknews

На 24 септември близо 100 служители на Топлофикация - Плевен излязоха на протест и затвориха дясната лента за движение на главния път Плевен - Русе.
За един час /от 13:00 до 14:00 часа/ движението в посока Русе беше отбито по обиколен маршрут, преминаващ през центъра на село Гривица.


"Нашите действия са продиктувани от това, че от месец май до сега, НЕК не ни е изплащала задълженията си за изкупена електрическа енергия. Поради това ние задлъжняваме към "Булгаргаз" и в медиите говорят, че Топлофикация Плевен е сред дружествата в страната с най-големите задължения към "Булгаргаз", което всъщност не е вярно.
Към момента имаме неизпълнени вземания към НЕК за 27,4 милиона лева, а задълженията ни към ‘Булгаргаз" са 26,2 милиона лева.
"Искаме да се потърси отговорност на изпълнителните директори на НЕК и Електроенергийния  системен оператор/EСО/ за техните действия, за да се гарантират работните места на служителите в Топлофикация и топлоснабдяването на града изобщо.
В крайна сметка ние искаме някаква гаранция, за да можем да работим нормално и да получаваме газ", Това каза пред медиите зам.-изпълнителният директор на Топлофикация - Плевен Йордан Василев.

Той уточни, че през следващите дни за по 1 час ще блокират движението на Главен път София - Русе. "Ако до 26 септември 2014 г. нямаме конкретен отговор от НЕК, ще преминем към други протестни действия, които ще се проведат в столицата", заяви Василев.

Той припомни обявеното през август намаление с 50% на доставката на природен газ за Топлофикация Плевен, което всъщност не се случи и остана само на документи. "И към днешна дата не е ясен статута на доставката на газ, при положение, че не сме си изплатили задълженията", каза Василев и добави, че от своя страна от "Булгаргаз" вече е са непреклонни, тъй като нямат пари, за да се разплащат с природния газ.

Василев обясни, че тази година от НЕК са предложили на дружеството договор за изкупуване на ел. енергията като до май 2014 г. разплащането е ставало на три пъти месечно, което допълнително е отлагало вземанията на Топлофикация - Плевен, а това обаче води до увеличаване на лихвите по отношение на задълженията за природен газ към "Булгаргаз".
Поради това Дружеството не само, че не се разплаща с "Булгаргаз", но и не може да се разплаща и към доставчици, за извършени ремонти и др. Съответно се получава и забавяне в получаването на заплати и осигуровки на служителите.

Йордан Василев посочи, че от друга страна през месец юни е стартирал пазар на балансираща енергия, при което от НЕК са започнали своеволно от юли 2014 да ограничават дружествата в производството на ел. енергия, без да се съобразяват с техническите характеристики на съоръженията. В резултат,"небалансът" скача от 0,96% до над 6%, което довежда до месечни разходи от около 150 000 лева.

"Имаме договор с НЕК, според който автоматично да бъдат превеждани парите на "Булгаргаз". Въпреки това макар, че и двете са държавни дружества, това не се случва", каза инж. Митко Христов - председател на синдикалната организация в Топлофикация - Плевен.

"НЕК, плати ни изработеното!" и "Оставка на изпълнителните директори на НЕК и ЕСО!", бяха сред лозунгите, които показаха служителите от Топлофикация - Плевен.

До сега има известно забавяне на заплатите на работещите в дружеството. 200 човека работят в третата по големина Топлофикация, а абонатите са над 28 000 потребители и над 1600 стопански клиенти.

Относно предстоящия отоплителен сезон, Василев каза, че той ще започне, но от тук нататък стои въпросът, какви ще бъдат действията на "Булгаргаз" и НЕК и дали ще се вземат мерки за започване на редовно разплащане. Василев увери, че по отношение на новия отоплителен сезон дружеството има необходимата техническа готовност.