Случаят с кмета на Плевен е безпрецедентно потъпкване на демокрацията, смята Мария Капон
Случаят с кмета на Плевен е безпрецедентно потъпкване на демокрацията, смята Мария Капон / Дарик Плевен

Единна народна партия осъжда начина, по който плевенският кмет Найден Зеленогорски бе лишен от регистрация в местния вот. Това становище сподели председателят на ЕНП Мария Капон, която бе в Плевен, за да представи кандидата за кмет и листата, с които нейната партия ще участва в изборите тук.

Със сигурност ние не сме тези, които защитаваме действията на Найден Зеленогорски, но за нас е безпрецедентен принципа на потъпкване на демокрацията. Принципите на демокрацията изискват да се спазва духа на закона. Може буквата на закона да е спазена, но това, което се случва в Плевен доказва, че духът на закона не е спазен, категорична бе позицията на Капон и нейните съпартиици.

Всеки, който ни познава знае, че е кауза пердута да се водят каквито и да е разговори с нас на тема партия под наем, поясни Мария Капон. Ние не участваме в договорки, търговия под масата или където и да било. И тъй като вървяха много спекулации, се радвам, че днес стана ясно, че ние не се даваме под наем, че имаме собствена политика и собствени кандидати, заяви председателят на ЕНП.

Мария Капон сподели, че в партията имат много сигнали за полицейщина и използването на полицейски методи в предстоящите избори, както и за силен натиск върху бизнеса и икономическите интереси в страната. Тя обаче изрази увереност, че след 22 години няма как да бъде възстановен тоталитарния режим и надежда, че плевенският модел няма да се превърне в част от една дългосрочна кампания. Капон посочи, че феодалите не идват само от управляващите, а в много региони има местни корпоративни феодали, които са завзели политическата система. Тя изтъкна издигането на Кирил Йорданов за кмет на Варна от ГЕРБ като доказателство за монопола в политиката, който е по-страшен дори от пазарния монопол. Дори да има победа, тя ще е временна и всички почтени хора в ГЕРБ ще платят своята цена затова, прогнозира Мария Капон.

В криза финансовият ресурс е още по-силен. Това, което трябва да кажем на всички български граждани е, че омерзените трябва да гласуват, защото иначе омерзителните ще продължат да ни управляват. Затова в Плевен ЕНП предлага кандидат за кмет д-р Поля Петева, която е човек с чисти ръце, изтъкна Капон.

Д-р Петева е родена в Плевен, по професия стоматолог, семейна с трима сина. Тя е единственият стоматолог-алерголог в Плевенска област, втори мандат председател на Контролната комисия на Български зъболекарски съюз в Плевен, експерт към РЗОК и председател на ЕНП в Плевен.

В листата на ЕНП, която все още е непълна и неподредена, влизат Емил Николчев, Телят Осман Калчев, Фелиз Мехмедова, Александър Йовков, Любомир Паскулов, д-р Юрий Николов, адв. Ивайло Ценкулов и др.