Седмица на отворените врати в МБАЛ „Св.Панталеймон-Плевен
Седмица на отворените врати в МБАЛ „Св.Панталеймон-Плевен / archiv.DarikNews

Седмица на отворени врати и консултации на пациенти с диабет организира екипът на „МБАЛ Св. Панталеймон-Плевен" ООД, по повод 14 ноември, когато се отбелязва Световния ден за борба с диабета.

Инициативата ще премине под мотото „Нужно е епидемията да бъде спряна!". Данните сочат, че през 2011 година, диабетът е бил причина за смъртта на над 4 милиона и половина души, а над 465 милиарда долара са били необходими за лечение в световен мащаб. Тези числа шокират, а още по-тревожно е, че се очаква през 2030 година, заболелите от диабет да достигнат 552 милиона души.

Причината за това е, че хората водят все по-застоял живот, хранителните им навици се променят и не правят достатъчно упражнения. Ако младото поколение продължи по този път, заболяванията от диабет ще се увеличат. Над 23 млн. възрастни в ЕС страдат от диабет. Според оценки в Европа, в момента между 5 и 10 % от общите здравни разходи са за здравно обслужване на страдащи от захарна болест.

За последните десет години, честотата на захарния диабет в България, е нараснала четири пъти - по данни на "Ново - Нордиск". За последните двайсет години, честотата на детския диабет се е увеличила двойно - от 6,2 на 100 000 на 12 на 100 000 детско население.

За това и ръководството на МБАЛ „Св.Панталеймон -Плевен" организира седмица на отворени врати. Всеки желаещ да се консултира с ендокринолог и да провери нивото на кръвната си захар, чрез измерване с глюкомер - може да го направи от понеделник, след предварително записване на тел. 064 /872 020.