/ obshtina lovech
В Ловеч Денят на народните будители бе отбелязан с тържествен концерт в салона на Ловчанско читалище „Наука - 1870 г.” на 31 октомври вечерта. В празничната програма участваха детска вокална група „Пееща дъга“, която откри концерта с „Песен на будителите“, и танцьорите от детски танцов състав „Елит“ при Народно читалище „Зорница 2010 - Нено Щрегарски“.

35 третокласници бяха общински съветници на Плевен в навечерието на Деня на народните будители (СНИМКИ)

В празничното си слово кметът на Ловеч Корнелия Маринова попита: „Кой пише историята? Според поета, историята се пише с кръв. Според някои политици - историята се пише от победителите. Мъдреците твърдят, че историята се пише от децата, защото те са бъдещето. Според мен историята се пише от съвременните будители. От днешните учители, културни дейци, писатели, музиканти и артисти“.

Кметът на Ловеч честити празника на всички българи, които живеят в безграничния свят на будността, честта и достойнството. В своето приветствие Ловчанският митрополит Гавриил припомни най-важните будители, начело с покровителя на българския народ Свети Йоан Рилски, който се чества на 1 ноември. Той подчерта, че върховният ни будител е Иисус Христос със своето слово.

Кметът Корнелия Маринова връчи на Радка Рашева почетен медал „За принос в развитието на културния живот в община Ловеч, активна изследователска и краеведска дейност и по повод издаването на книгата „Ловеч - градът на професорите“.

Наградени бяха и отличените в общинския конкурс за мултимедийна презентация, който се провежда за поредна година по случай Деня на народните будители от община Ловеч със съдействието на Регионалния исторически музей и Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“.

1 ноември е Ден на народните будители

Темата бе „Приносът на Ловеч в националното културно наследство“. Конкурсът има за цел да популяризира значението на Ловеч като един от най-старите градове в България и осъзнаването на ролята на културното наследство (материално и нематериално, движимо и недвижимо) за формиране на националната идентичност.

Той се посвещава на „Европейската година на културното наследство 2018“. В конкурса се включиха ученици на възраст между 10 и 19 години, които бяха разделени в две възрастови групи - от 10 до 14 години и от 15 до 19 години.

Отличен бе Галин Ганев, ученик от 12 клас в Профилираната природо-математическа гимназия, за презентацията му „Ловешка крепост“ с ръководител Надежда Николова. Той получава парична награда и грамота.

Поощрителни награди и грамоти получават Гергана Тихолова, ученичка в 7 клас в ОУ „Васил Левски“ с ръководител Юлия Маринова и Паулина Иванова, ученичка в 10 клас в Математическата гимназия, с ръководител Елица Върбановска.

Празничните прояви за Деня на будителите продължават. Тази вечер от 18 ч. в салона на Ловчанското читалище „Наука 1870 г.“ се отбелязват 65 години от създаването на

Детската музикална школа „Панайот Пипков“. Празничната програма включва рок концерт на „Симфониета” - Видин, и формация „София“. Утре от 17.30 ч. е премиерата на книгата „Ловеч - градът на професорите” на Радка Рашева.