С филма Прекършена песен отбелязват 90 г. от рождението на Катя Попова
С филма Прекършена песен отбелязват 90 г. от рождението на Катя Попова / archive.dariknews

На 21 януари се навършват 90 години от рождението на Катя Попова, пресъздала с красивия си сопран плеяда от образи от световната оперна класика в българския оперен репертоар.

Катя Попова заема своето място в постоянната експозиция на Регионалния исторически музей в Плевен. Представена е в нейни коронни роли като Наташа от „Война имир", Мими от „Бохеми", Манон от Масне. Представена е и с костюм в ролята на Маргарита от операта „Фауст" на Гуно като българската критика счита, че нейното изпълнение на Маргарита остава ненадминато и до днес в българското оперно изкуство. Това сподели за Дарик ръководителят на отдел „Нова и най-нова история" в РИМ-Плевен Нели Дакова.

В експозицията са показани отличия и награди на Катя Попова, както и диплом за лауреатско звание и златен медал от IV-ти световен певчески конкурс в Букурещ през 1953 г. Изложена е и част от бронята на катастрофиралия самолет Ил-18 на 24 ноември 1966 година, когато загива именитата ни съгражданка.

С филма "Прекършена песен" отбелязват 90 г от рождението на Катя Попова
netinfo

По повод 90-годишнината на оперната певица музеят показва нейни лични вещи от постоянната експозиция, както и тези, които са част от дарение, предоставено на музея от нейната сестра Диана Попова през 1987 година. В два албума, единият от които чисто семеен се вижда Катя Попова като дете и участничка в детска оперета,  на лагер и с родители те си. Сред вещите в експозицията е и детската рокличка на Катя Попова.

С филма "Прекършена песен" отбелязват 90 г от рождението на Катя Попова
netinfo

Другият албум представя Катя Попова на световните оперни сцени като Париж, където тя възхищава прецизната публика с блестящото си изпълнение в ролята на Мими от "Бохеми" в „Болшой театр", немската "Staаtsoper", а италианската публика я нарича „българската Тебалди".

Сред вещите на Катя Попова е и направен специално за нея кок, за който се предполага, че е от нейната коса и е изработен специално за ролята й в „Мадам Бътерфлай" на Пучини.

Тук са и ордените „Червено знаме на труда" и „Народна република България" - III степен, с оито е наградена през 1959 година, когато е удостоена и с Димитровска награда - I степен за ролите си на Наташа във „Война и мир" и Маргарита във „Фауст".

С филма "Прекършена песен" отбелязват 90 г от рождението на Катя Попова
netinfo

Катя Попова умира на 24 ноември 1966 г. в катастрофа със самолет Ил-18 по време на Полет LZ101.

Годишнината от рождението на Катя Попова се отбелязва всяка година на 21 януари с подкрепата на Община Плевен и РИМ-Плевен.

Филмът за живота и творчеството на знаменитата оперна певица, прославила България и Плевен на редица международни сцени е на БНТ и е създаден преди около 15 години с помощта на фондация „Америка за България". Продължителността му е един час като има и кратка версия - около 20 минути.

РИМ-Плевен разполага в постоянната си експозиция с богат гардероб от лични и сценични костюми на Катя Попова, които няма как да бъдат показани поради липса на манекени, нещо за което е необходимо да секандидатства в близко бъдеще.
В тази връзка Нели Дакова каза, че музеят разполага и с колекции от национални носии от всички краища на България и при наличието на манекени би могло да се правят редовни регионални или национални изложби.

Филмът „Прекършена песен" в памет на оперната певица Катя Попова ще бъде излъчван в зала „Културен живот на Плевен от Освобождението до наши дни" в РИМ-Плевен тази седмица до петък включително в часовете между 14:00 и 16:00 часа.