rumen petkov
rumen petkov / dariknews.archive
По време на среща с представители на медиите в пресофиса на БТА в Плевен, председателят на ПП АБВ Румен Петков обяви, че във връзка с това, че влиза в предизборна кампания, АБВ ще инициира една дискусия, свързана с изборното законодателство.
„Лоша практика през годините на прехода е, изборните норми да се приемат в навечерието на самия избор. Ние от АБВ настояваме дискусията и решенията да започнат сега, защото гражданинът трябва да знае при какви условия ще участва в предстоящите избори като гласоподавател и участниците в надпреварата трябва да са със съзнанието, че участват при равни условия.”

Петков обяви, че винаги е бил противник на преференциалния вот, тъй като той е инструмент за купуване на гласове и инструмент за контрол върху гласуването, както и инструмент за корпоративен вот. В България за съжаление тази извратеност е факт и тези, които продължават да стимулират преференциалния вот, позволяват такъв род гласуване да се утвърди като практика, заяви той.

„Всички анализи, които са правени в Международна агенция за атомна енергия и ООН сочат, че производството на енергия от ядрени мощности прави държавите максимално независими. Вторият елемент е осигуряване на пряка доставка за България и от тук за Европа на руска газ“, обяви Румен Петков.
По думите му има реална опасност същите хора, които се борят срещу изграждане на втора ядрена централа у нас, да ни докарат до там да си купуваме ел. енергия от Турция буквално след 15-20 години, когато ще отидат към приключване и последните 2 реактора в Козлодуй. Енергийната мощ на България е голяма като досега граден потенциал и структура и този потенциал трябва да бъде използван и развиван в средносрочна перспектива, убеден е Петков.
Според председателя на АБВ и бивш вътрешен министър, състояние на Министерството на вътрешните работи е катастрофално и личният състав във ведомството е демотивиран и деморализиран.
„Аз ще направя една проверка на командированите служители на МВР по морето – как влияят като липса на съответните поделения на МВР в страната и в какви бази са настанени и ще го обявя утре. Ако се констатира, че има служители, настанени в хотели на хора, към които има формален интерес от страна на прокуратурата, това минава всякакви граници. Имам основание да считам, че по северното ни Черноморие има такъв вид решения.”

Румен Петков, сигурността на българския гражданин минава през сериозен анализ на състава на МВР, преодоляване на недокомплекта около 3 500 души, а това означава мотивиране на млади и енергични, физически добре сложени и интелектуално добре подготвени хора.
„Очевидно е, че този министър не е в състояние да мотивира хората да се ангажират с работа в МВР. Необходима е и сериозна програма за подготовка и преподготовка на състава и друг подход при бюджетирането на МВР. Не на последно място мотивацията на действащия състав към гражданите – гражданите да бъдат полезни към действията на МВР. Това означава закриване на така наречената Комисия по досиетата и друг тип, друго качество на работа с гражданите. Ако гражданинът не е готов да помага с информация за своята сигурност, това означава, че не гражданинът е виновен – държавата го демотивира, държавата не създава предпоставки той да иска да помогне за собствената си сигурност и сигурността на своите съседи и общината, в която живее“.

rumen petkov
dariknews.archive

По време на срещата с журналистите, областният председател на АБВ в Плевен Цветан Антов обяви, че според анализите на партията основните проблеми, които поставят хората, са безработицата и ниските доходи и пътната инфраструктура.