РИОКОЗ написа актове за незаконна продажба на очила
РИОКОЗ написа актове за незаконна продажба на очила / Sofia Photo Agency, архив

Девет акта за нерегламентирана продажба на очила за корекция на зрението в търговски обекти са съставили инспекторите от РИОКОЗ Ловеч. Издадени са и толкова предписания за спиране продажбата им. Нарушенията са констатирани при проверка на обекти за търговия със стоки на ниски цени и козметични продукти.

За това информират от пресцентъра на ведомството. Проверени са общо 57 обекта - 48 от тях са за търговия със стоки на ниски цени и козметични продукти, а останалите 9 са щандове на територията на общински пазари в Ловешка област. Целта на проверката е да се установи извършване на нерегламентирана продажба на очила за корекция на зрението в търговски обекти извън оптики в нарушение на изискванията на Наредбата за устройството и дейността на оптиките, здравните изисквания към тях и реда за водене на регистъра на оптиките.

След постъпила в Министерство на здравеопазването предупредителна нотификация по системата RASSF, инспекторите от РИОКОЗ са проверявали магазините и за опасни кухненски прибори. Според информацията от министерството се съобщава за миграция на формалдехид и меламин от кухненски прибори „Top Hit" от Тайланд.

Проверени са 42 щанда и обекта за съхранение и търговия с материали и предмети за контакт с храни и 16 в смесени магазини за търговия с храни и нехранителни стоки. Не са установени налични количества от посочените опасни кухненски прибори, внесени през Германия.