Ректорът на МУ-Плевен: Факултетът по фармация ще обхваща всички нюанси на тази специалност
Ректорът на МУ-Плевен: Факултетът по фармация ще обхваща всички нюанси на тази специалност / dariknews.archive

„Денят 30 март е знаменателен и ще остане като една от паметните дати в историята на висшето училище". Това каза ректорът на МУ-Плевен проф. д-р Славчо Томов на пресконференция в пресклуба на БТА по повод единодушното решение на депутатите в Народното събрание от миналата сряда, след което факултетът е вече факт.

Той припомни, че една от стратегическите цели, заложени в мандатната програма на новото управление на университета е било именно изграждането на ново структурно звено - факултет по фармация.

За да се достигне до този факт, работата е преминала през няколко основни етапа. Единият от тях е осигуряването и защитата на акредитационните процедури, необходими за разкриването на факултета. Така университетът добива правото да разкрие факултет по фармация с капацитет от 300 студенти - по 60 годишно в рамките на 5 години.

Проф. Славчо Томов обясни, че първата учебна година - тази есен, факултетът ще започне с 30 студенти, което е практика в старта на всички фармацефтични факултети в страната, което ще гарантира адекватност и сигурност на тяхното обучение.

Построяването на новия учебен корпус за факултета е друг етап от работата, който би бил невъзможен без целевата субсидия, получена от държавата, чрез правителството на Република България.

„Сградата е вече готова като предстоят някои довършителни работи като предстои оявяване на обществена поръчка за оборудване на специализираните лаборатории така, че когато стартира обучението на първите студенти наесен, всичко дабъде факт", каза проф. Томов.

Третият етап по разкриването на факултета по фармация е било обезпечаването на кадри за обучаването на бъдещите магистър-фармацефти.
„Ние сме подсигурили пълен академичен състав за първите две години от тяхното обучение, а за обучението от третата година вече имаме хабилитирани преподаватели по основните дисциплини и асистенти - в непълен за сега състав, нещо, което Законът позволява, за да бъда стартирано обучението и да доразвием академичния състав през следващите няколко години".

Ректорът на Медицинския университет в Плевен поясни, че магистър-фармацевтите ще имат право да работят във всички специфични сфери на тази специалност като ще се подготвят кадри не само за аптечната и дистрибуторска мрежа за лекарства.

Той даде пример с част от факултативните и свободно избираемите дисциплини, които дават възможност да бъдат подготвени студенти за фармацевтичното производство, за новата напоследък специалност „клинични фармацевти", както и за магистър-фармацевти за клиничните проучвания и така ще бъдат обхванати всички нюанси на тази специалност.

Почетният ректор на университета проф. д-р Григор Горчев отбеляза, че разкриването на факултет от регулирана специалност е много трудно, особено при наличието на такива конкурентни факултети - два в София, както и тези в Пловдив и Варна, където вече има изградени традиции.

Той допълни, че фармацията като специалност е престижна и носи престижни мисии и политики по отношение на образованието. Това неизбежно води и до новата визия, която придобива Медицинският университет в Плевен, и той става стабилен, различен и още по-авторитетен.

Проф. Горчев каза, че вече е факт големият интерес към тази специалност от кандидат-студенти от страната и чужбина.

Той подчерта значението на Медицинския университет за Плевен като университетски град и град на медицинското образование и на медицинския туризъм.

Проф. Григор Горчев, който е член кореспондент на БАН отбеляза и единодушната подкрепа от всички партии в страната - парламентарно представени, както и тези, които в момента са извън прякото управление на страната.