За това сигнализираха собственици на вили
Жители на вилните зони край Плевен пропищяха от битови кражби. За последните няколко месеца няма къща, която да не разбивана, предава NOVA.

12-годишно дете счупи стъкло на пощенската станция в Койнаре

Местните са се организирали дори да патрулират, за да установят извършителя, а следите има водят до един, единствен рецидивист, познат и на полицията, и на прокуратурата. За жалост, кражбите му попадат в графа незначителни, въпреки че при набезите нанася щети за хиляди левове.

В силуета на крадеца с фенерче, който са запечатали охранителните камери вила край Плевен жителите на града  разпознават обичайния заподозрян - Ангел Тодоров от село Згалево.

Вилните зони над Плевен са неговата запазена територия. Стотици са потърпевшите от взломните му кражби, зачестили през последните месеци. „При мен четири пъти разбива и пети път прави опит.

Втори и третият път има жалби. По третият случай го осъдих на 8 месеца и като излезе - пак ме разби”, каза Валери Данов, собственик на вила. „От порядъка на три-четири месеца, пак ме разби, изкъртена решетка, почупени стъкла, скуби кабели на СОТ, чупи датчици”, сподели Евлоги Иванов, собственик на друга вила.

Задържаха трима души за взломна кражба от магазин в Плевен

Докато екипът ни заснема репортажа минаваме покрай вилата на Дамян Московски и виждаме, че предната нощ е била разбита. „Явно има ножица за метал. Отрязал е катинара – няма нищо…и синджира. Ето, това всичко е изкъртено. Заковал съм го да може да се затвори само”, обясни той.

От вилата не липсва нищо. Оказва се, че престъпника е ползвал къщата като хотел. Друг жител на вилната зона, пострадал от набезите на рецидивиста. Йордан Йорданов.

Притежава тази къща от 25 години. Вече води статистика на влизанията и кражбите. „19 пъти вече. Броя ги. Ето, то си личи, къде са стъпвали, за да влизат. От тук разбива винкела, запалил е комарника, разбива стъклото и влиза вътре”, споделя Йорданов

Многократно залавян от полицията заподозреният Ангел е пускан след това от разследващите.Причината е, че кражбите са маловажни. Щетите, които нанася при взлом, обаче са големи. Дошло им до гуша, местните хора вече вземат закона в свои ръце. „Това вече 4-та година продължава.

Принудени сме да се самоохраняваме. Обикаляме с комшията и виждаме това нещо- той е ловък. Щом прониква през покрив. Разпокрил го е, за да не вдигне шум”, казва Борислав Кожухаров.

Собственици хванаха крадец в дома си и го предадоха на полицията

„Миналият понеделник минава на моите камери и вечерта разбива вилата над мен.
След няколко ден аз спя на вилата си и той разбива пак тази вила. И сега в понеделник го сгащихме за трети път. За малко го отървахме”, каза Евлоги Иванов.

Правихме хайки на три-четири пъти. Един път, за малко да го хванем  той се скри в храсталака и приключи мача”, допълни Николай Атанасов. Заподозреният е оприличаван на героя на Силвестър Сталоун - Рамбо.

От полицията, също признават, че злосторникът е трудно уловим, но гарантираха, че ще го хванат. И тук идва спомена за друг герой на Сталоун - полицай Кобра.
nova.bg