delijska
delijska / dariknews.bg
Тази събота в плевенския Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ ще се състои концерт, в който ще бъде представена програмата „Различният валс“. Повод за концерта е реализацията на дългогодишна мечта на плевенчанката Дора Делийска, която от 17 години живее в австрийската столица Виена.

Благодарение на своя талант, пианистката има възможността да свири в едни от най-елитните концертни зали не само за Виена, а и в света като „Музикферайн“/...wo die Musik zu Hause ist.../ и „Концертхаус“. Има издадени 9 компактни диска, които й носят международно признание от публика, критици и журналисти. 
Дора Делийска сподели, че с програмата на концерта „Различният валс“, иска да покаже повече от лицата от познатия Виенски валс. Така например първото изпълнение ще бъде на валс, в който се редуват размерите 3/4 и 2/4.

delijska
dariknews.archive

Дора Делийска е дългогодишен представител и официално лице на виенската фирма за пиана и рояли Бьозендорфер. Клавирната фирма има дълбока традиция, която е започнала през 1828 г. и се съхранява и развива.
Точно това довежда младата пианистка отново в родния й град – този път с мисията да бъде възстановен роялът, който е на сцената на ДКТ“Иван Радоев“ в Плевен от 1975 г.

delijska
dariknews.archive

Заедно с нея в Плевен пристигна и един от най-добрите специалисти-акордьори на „Бьозендорфер“ Сибрен ван Хох, който имаше задачата да възстанови 42-годишния роял.
„Инструментът е създаден по много прецизен начин и отговаря на всички изисквания за един роял от този клас и моята работа е да го накарам да зазвучи по типичния за „Бьозендорфер“ начин така, че Дора да изсвири най-хубавия си концерт“, каза специалистът. Сибрен оцени плевенския роял „Бьозендорфер“ като „идол за колекционерите“.

delijska
dariknews.archive

Той обясни, че от създаването си през 1828 г. фирмата е произвела само 50 000 пиана. За сравнение акордьорът посочи фирми като „Ямаха“ и Кавай“, които днес произвеждат такива количества инструменти за по-малко от три месеца.
Тук обаче идват разликите, сред които е изцяло ръчната изработка, както и качеството и начинът на обработката на дървените детайли и на цялата механика, които правят всеки инструмент „Бьозендорфер“ уникален.

delijska
dariknews.archive

Младата пианистка Дора Делийска има и своята следваща амбиция, свързана с родния й Плевен. Това е организирането и провеждането на ежегоден фестивал на клавирното изкуство в Плевен , който трябва да започне през следващата 2018-та година.

Уникалният роял модел „Империал“ на „Бьозендорфер“ идва на сцената на плевенския Драматичен театър през 1975 г. Различното при него са допълнителните клавиши в ниския регистър, които осигуряват една пълна субконтра октава, нещо много рядко срещано по света.

delijska
dariknews.archive

Различното в концерта тази вечер ще бъде и разположението на публиката, която няма да бъде в залата, а ще бъде разположена на сцената - около самия роял, защото точно той е в центъра на концерта и така ще може публиката да изживее събитието по един много близък начин.

Дора Делийска изказа специални благодарности на директорите на Плевенска филхармония и ДКТ“Иван Радоев“ – Любомир Дяковски и Васил Василев за съдействието в организирането на концерта.