Разкриха две циганки, пребили и обрали таксиметрова шофьорка
Разкриха две циганки, пребили и обрали таксиметрова шофьорка / dariknews.archive

На 28 юни 2014 в Първо РПУ-Плевен е регистриран грабеж, сигнала за който е постъпил същия ден в 17:33 часа през "Национален център 112" от С.Б.П. от град Плевен. От пресцентъра на Окръжна прокуратура - Плевен уточниха, че сигналът е подаден за това, че на същата дата, около 17:20 часа в района на автобусната спирка по пътя село Опанец "Старо село" към град Долна Митрополия, две неустановени лица - жени от ромски произход, чрез употреба на физическа сила /удари по лицето и душене/ отнели от жената парична сума от около 30 лева и двата и лични мобилни клетъчни апарата "Нокия" с активни сим карти.

Нападателките се отправили по стъпалата, нагоре от пътя към циганската махала. В последствие е изяснено, че нападението е извършено в управлявания от С.Б.П. таксиметров, лек автомобил Дачия "Сандеро", който бил нает от извършителките на грабежа от пиацата пред к-с "Мания Тауьр" в Плевен. По случая е образувано Досъдебно производство за престъпление по чл. 198 от НК с наблюдаващ прокурор Диана Илиева.

В резултат на проведените о оперативно издирвателни мероприятия е получена информация за конкретни лица, ползватели на двата инкриминирани мобилни телефона. В тази насока са проведени конкретни мероприятия и установено, че извършители на нападението и последвалия грабеж са сестрите Г.Ф.А. живуща в град Суворово, област Варна - криминално проявена, регистрирана като извършител по 7 заявителски материала за деяния по чл. 194 и чл. 129 от НК - осъждана, и З.Ф.А. от село Опанец - криминално проявена, регистрирана като извършител по два заявителски материала за деяния по чл. 194 от НК - осъждана.

Двата клетъчни апарата са открити и процесуално приобщени към материалите по разследването като предстои да бъдат върнати на собственичката. Предвиденото от закона наказание е лишаване от свобода от 3 до 10 години.