Японският посланик се срещна с кмета на Плевен
Японският посланик се срещна с кмета на Плевен / archive.dariknews

Плевен е свързан с историята на Япония, много преди двете ни страни да установят дипломатически отношения, от които се навършват 55 години, заяви при посещението си в Плевен Посланикът на Япония Н. Пр. Такаши Коидзуми, съобщиха от пресцентъра на Община Плевен.

На срещата си с кмета на Плевен проф. д-р Димитър Стойков и неговия екип той беше придружен от своята съпруга и Втория секретар по икономическите въпроси при Посолството Саяко Оцу.

"Сейго Ямадзава е първият японски самурай, стъпил на българска земя по време на Руско-турската война 1877-78 г. В качеството си на пратеник на страната си в Руската армия той пристига у нас ката наблюдател на военните действия. Тежките сражения и храбростта на воините от Съюзническата армия го мотивират да поиска разрешение за участие в битките.

Ямадзава получава малък взвод и се бие за превземането на Плевен, а по-късно и на Шипка. Награден е с руски и румънски военни отличия, а след завръщането си в родината е произведен в чин полковник", разказа Посланик Коидзуми.

Миналата година той посети Плевен по повод реконструкцията на спортната зала на Медицинския университет, за която Правителството на Япония предоставя безвъзмездно средства. Тук следват около десет японски студенти, един от които вече е дипломиран медик.

"Надявам се в Плевен да се осъществят японски инвестиции, както и при интерес градът ви да установи партньорски отношения с наш град по примера на Пловдив и Казанлък", посочи още дипломатът.

Г-н Коидзуми беше впечатлен от проектите с европейско финансиране, които реализира Община Плевен, както и от посещението си в Панорама „Плевенска епопея 1877" и на местата, където се е сражавал един от неговите предшественици.

Проф. Стойков връчи на високия гост почетен плакет с герба града, изобразяващ Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец".