Първа самостоятелна операция на екипа на проф. Делийски с Да Винчи SI
Първа самостоятелна операция на екипа на проф. Делийски с Да Винчи SI / dariknews

На 14 април 2014 г. екип от хирурзи в състав проф. Ташко Делийски, доц. Сергей Илиев и д-р Добромир Иванов, извърши втората си - вече самостоятелна операция на пациент с рак на дебелото черво с новата роботизирана система Да Винчи SI.

"След създаването на гинекологичен и урологичен екип за работа с робота Да Винчи, дойде време към това общество да се присъедини и един изключително добре подготвен хирургичен екип", каза ректорът на Медицинския институт в Плевен проф. Славчо Томов на пресконференция в прес клуба на БТА в Плевен. Той нарече деня исторически за българската хирургия, защото се поставя началото на едно съвсем ново и революционно направление, не само в хирургичната практика, а и в хирургичната научноизследователска дейност.

Проф. Томов припомни, че при работата със старата роботизирана система са били разработени няколко дисертационни труда и поредица от научни публикации, както и обучения на гинеколози от Югиозточна Европа и сега се полага началото на един много сериозен старт в областта на коремната хирургия.

Проф. Делийски сподели, че благодарение на роботизираната хирургия е станало така, че дори когато се работи в дълбочина, нещата изглеждат така, сякаш всичко се наблюдава под лупа и това позволява да се видят и най-малките детайли. Това допринася за по-ниска степен на травматичност при операциите, щадене на тъканите и значително по-малка кръвозагуба за пациента. Всичко това, заедно с много по-малките отвори, през които се извършва операцията води до чувствително по-бързото възстановяване на пациента. Така той престоява в реанимацията само един ден, вместо 4-5 дни.

Проф. Делийски каза още, че краткият престой на пациента в болницата от своя страна води до голям икономически ефект за лечебното заведение - нещо, което би се усетило в много големи размери при масовото въвеждане на роботизираната хирургия.

На 9 април 2014 г. екипът на проф. Ташко Делийски извърши в УМБАЛ „Д-р Георги Странски" - Плевен първата за България операция на пациент с рак на дебелото черво с роботизираната система Da Vinci Si. Тогава екипът от хирурзи беше подпомогнат от проф. В. Томилеску /Румъния/.