Проф. Горчев: Ние решаваме човешки съдби. Те не струват пари!
Проф. Горчев: Ние решаваме човешки съдби. Те не струват пари! / dariknews.archive

Крайно време беше да се работи по отношение на болничната помощ, това заяви в студиото на "Денят започва" проф. д-р Григор Горчев - член кореспондент на БАН и почетен ректор на Медицински университет - Плевен и допълни, че 25 години болничната помощ не се реформираше.

Що се отнася до предложението за приватизация на болнични заведения, това е един много болезнен процес, който трябва да се огледа внимателно и трябва да има политическо решение по този проблем. "Има болници в страната, които са важни и са от национално значение, университетски болници, където трябва да се подходи изключително отговорно", посочи той

Проф. Горчев беше категоричен, че е важно да се определи какъв ще е българският модел на здравеопазване. В България частният сектор е само 20%, за разлика от Европа. В последните 25 години държавата не е направила нито една нова болница и в България няма национална детска болница, което е сериозен проблем. Старите сгради на болнични заведения, с които страната ни разполага, не отговарят на стандартите, които налагат високите технологии, свързани със съвременното здравеопазване.

Проф. Горчев подчерта, че в момента държавните болници точат повече пари от Здравната каса, отколкото частните, тъй като във вторите много по-трудно може да се имитира дейност, която реално не се извършва. По думите му демонополизацията на Касата е нещо важно, което трябва да стане час по-скоро, тъй като България е една от малкото държави, която има една здравна каса.

Проф. Григор Горчев призна: "Ние сме длъжници на нашето общество. Защото ние не трябва да гледаме на пациента като на поредните 50, 100 или 200 лева, ние трябва да гледаме на пациента като диагноза, като съдба, като... да му решим проблема. Ние решаваме човешки съдби. Те не струват пари. И оттук и нашият морал, който все още го пазим. Но в една ситуация, в която се говори само за пари, това донякъде демотивира и дехуманизира колегите