Проф. Горчев: На новия ректор бих пожелал да не е властолюбив
Проф. Горчев: На новия ректор бих пожелал да не е властолюбив / archiv.DarikNews

След два дни ще стане ясен новият ректор на Медицински университет - Плевен. Преди интервюто, което досегашният ректор проф. д-р Грирор Горчев даде за Дарик, предлагаме кратка визитка на човека, който беше два последователни мандата ректор на висшето училище в Плевен:

"Ще помагам на бъдещия си колега и на настоятелството към висшето училище..."

Общественият, професионален и научен път на развитие и израстване на проф. д-р Григор Горчев е свързан изцяло с Медицинския университет в Плевен, чийто възпитаник е той. След хабилитирането си на сравнително ранна възраст, той заема отговорни административно-управленчески длъжности. Преминава през завеждащ акушеро-гинекологичното отделение в Трявна, началник на Клиниката по онкогинекология в Плевен, зам.-председател на Съвета на директорите на УМБАЛ „Д-р Георги Странски"-Плевен, зам.-ректор по лечебната дейност на ВМИ-Плевен, за да стигне днес до края на втория си успешен мандат като ректор на Медицински университет - Плевен. Проф. Горчев поема управлението на висшето училище първоначално като временно изпълняващ длъжността Ректор на ВМИ- Плевен. Официално първият му мандат стартира на 19.12.2003 г. През 2004 г., с решение на 39-то Народно събрание, ВМИ - Плевен е преобразуван в Медицински университет. Вторият му мандат обхваща периода 11.12.2008 - 11.12.2012. В мандатната си програма проф. д-р Горчев бе заложил като основни цели усъвършенстването на учебния процес съгласно европейските критерии за качество на обучението, непрекъснатото повишаване квалификацията на преподавателските кадри и модернизацията на учебната и практическата база на университета. Съгласно Закона за висшето образование лицата, избирани на ръководните длъжности ректор, декан, директор на департамент, филиал или колеж и техните заместници не могат да бъдат избирани за повече от два последователни мандата на една и съща длъжност.

Пред Дарик, проф. д-р Григор Горчев направи равносметка за изминалите близо десет години като ректор на МУ-Плевен:

Проф. Горчев, на 7 февруари предстои избор на нов ректор на Медицинския университет. Как минаха годините, през които вие бяхте ректор на университета?

Минаха почти 10 години, откакто съм ректор на Медицинския университет. За един мъж това е най-активната възраст - от 40 до 55 г. Това е златната възраст. Един хирург пък е най-активен между 50 и 70 години. За мен лично тези години минаха много бързо и почти не ги усетих. Последните година - две обаче, работата малко ми натежа, защото натоварването е огромно. Знаете, че работя в Клиниката по онкогинекология на Университетската болница, след това в СБАЛАГ „Св.Марина" и в Медицинския университет. Вече очаквам с вълнение да дойде 7 февруари. Колкото и да не е, човек се изразходва. Чудя се на някой колеги, които искат да бъде променен Закона за висшето образование и длъжността ректор да не е мандатна. Аз съм против това, въпреки, че има хора, които искат да бъдат непреходни. Това е грешка. Добре, че този закон не се прие и се подходи към него с разум. Вариантът е, ако може ректорският мандат да е 5 години, а не 4 както е сега. Така ще е по-добре, но не и повече. Това е максималния период за един ръководител, през който той може да изпълни плана и програмата си. Според мен трябва да има вариант, ако нещата не вървят, ректорът да се оттегли и по-рано. Не винаги един избор може да бъде продуктивен.

Каква е оценката Ви за екипа, с който работихте?

Колегите ми са много активни. Девет години и половина те сериозно си вършеха работата. Не сме имали проблеми и противоречия. Когато поех университета, той беше висш медицински институт, едва с 14 студента. Сега Медицинският университет е с три факултета и хиляди студенти, отделно имаме и чуждестранни студенти. За мен лично мандатите бяха успешни. Надявам се и в бъдеще, новият ректор, който бъде избран, да продължи по този път. Трябва да се надгражда, а не да се руши. Имайки предвид, хората, които ще се кандидатират, смятам, че университетът ще продължи да се развива.

Какъв съвет бихте дали на новия ректор?

Първият съвет, който ще дам е, той да не е властолюбив. Това води до крах. Новият ректор не бива да допуска локални войни. Аз заварих такива преди години и се постарах да ги неутрализирам, защото това пречи на работата. Човек трябва да е дипломатичен, да има контакт с хората, без значение дали е доцент, професор, асистент. Академичната общност е много ранима откъм незачитане. Човек трябва  да пази достойнството на другия. Това е основното и аз винаги съм се придържал към тази максима и трябва да викажа, че никога не съм правил зло...Лесно е да навредиш, но е по-трудно да направиш добро.

Преди време, при дипломирането на млади лекари, пожелахте на новото ръководство да съумее и разкрие четвърти факултет. Какъв ще бъде той?

Това ще стане, но няма да е скоро. Медицинският университет има три стабилни факултета. Надграждането може да бъде с разкриването на още един, четвърти. Няма да коментирам какъв ще е той. Ще е малко трудно, но при добри контакти и комуникация, е възможно да стане. Четвъртият факултет ще е максимумът. Както и друг път сме говорили, в Плевен преди години беше изпуснат момента, когато можеше да се разкрие факултет по стоматология. В Пловдив има стоматология, а във Варна, благодарение на доброто политическо влияние и поддръжка, направиха два факултета - по фармация и стоматология. При нас моментът за факултет по стоматология се изпусна още по времето на кмета Александров. Плевенският университет е бутиков. Ние сме атрактивни с това, че градът е малък, локацията е добра и медицината ни е силна. Трите ни факултета се развиват отлично. Въпреки това Варна печели със стоматология и фармация, защото това са предпочитани специалности, които носят добри доходи.

Какви са личните ви планове за бъдещето?

Няма да ходя в чужбина. Имах предложение от САЩ, но това съм го решил за себе си и оставам тук. Основно ще се занимавам с роботика. Има много неща, които трябва да се направят. Трябва да напиша учебник за въвеждащите стъпки в роботиката. В Телекомуникационния ендоскопски център постоянно вървят курсове и обучения. Всички тези неща са сериозни. Аз ги вършех и сега, но в бъдеще смятам да се отдам на клиничната работа. Чувствам се длъжник на пациентките си, защото нямам време да им обърна достатъчно внимание. Никога няма да абдикирам и да не помагам на бъдещия си колега. Оставам член на настоятелството към на висшето училище.

Разкажете повече за настоятелството!

Според новия Закон за висшето образование, всеки университет трябва да има съвет на настоятелите. В него влизат изтъкнати учени на национално ниво, финансисти, дарители и представители на съсловни организации. Председател на настоятелството на МУ-Плевен е академик Богдан Петрунов, който е водещ учен в страната. Членове са проф. Иван Черноземски и двама топ финансисти - Кирил Ананиев и доц. Стоян Александров, който е бивш министър на финансите. Има и представител на Министерството на образованието, младежта и науката, както и член на Студентски съвет. Това настоятелство е мозъчния тръст на висшето училище, което заедно с ректора взема най-важните решения. Те са хората, които водят политиката на университета, определят бъдещата му визия.

Какво ще пожелаете на новия ректор?

Добре е всеки от кандидатите да си зададе въпроса, защо иска да е ректор. На бъдещия колега пожелавам да мисли позитивно, защото това е най-важното. Позитивното мислене движи света напред. На бъдещия колега желая успех и да работи в екип.