През септември нов робот в МУ и линеен ускорител в УМБАЛ-Плевен
През септември нов робот в МУ и линеен ускорител в УМБАЛ-Плевен / archiv.DarikNews

"Проектът, който стартира преди пет години е доста сложен, ангажиращ и перспективен, но и много труден. Аз усещам, че България не е все още добре узряла за новите технологии по отношение на психологията и философията на управлението на здравеопазването, но въпреки това ние сме доволни, че успяхме да въведем преди пет години методиката на роботизираната хирургия - хирургия от разстояние, която е един съвсем нов етап в развитието на медицината". Това каза проф. Григор Горчев на среща с журналисти по повод отбелязването на петата годишнина от въвеждането от него на роботизираната гинекологична хирургия в страната.

"Лично аз, както и моят екип гледаме вече по друг начин на този тип хирургия - не точно по отношение на самата хирургична интервенция и че пациентът се връща веднага в семейството си, както и добрите перспективи по отношение на бързото му възстановяване. Ние гледаме на този тип хирургия откъм социалния аспект т.е., не гледаме строго клинично, а по отношение на държавата, която е все още консервативна".

Според проф. Горчев, България малко трудно навлиза по отношение на новите технологии. В подкрепа на думите си, той изтъкна факта, че през 2008 г. екипът му е направил първата операция, асистирана от робот в Югоизточна Европа по отношение на раковите заболявания.
По това време в Източна Европа е имало три робота - този в Плевен и два в Румъния.
„Пет години по-късно, независимо, че ние сме лидери в Европа по отношение на раковата хирургия и гинекологията, ние изоставаме много по отношение на общата хирургия, защото роботиката е и в общата хирургия и в урологията", каза проф Горчев и допълни, че днес в Румъния вече има пет робота и има много добре развита урология и обща хирургия. Вече има робот и в Кипър, а в гърция те вече са девет.

Ние вече участваме в един проект и до два три месеца ще изградим още една система. Екипът ще се състои от трима водещи хирурзи от Университетската болница в Плевен като непосредствено преди първата операция, която най-вероятно ще бъде направена през септември 2013 ще преминат курс на обучение в Страсбург.

Пак през септември тази година, според проф. Горчев предстои да заработи и новият линеен ускорител в УМБАЛ"Д-р Г. Странски" в Плевен.

Проф. Горчев е първият в Югоизточна Европа и нашата страна сертифициран хирург на конзола за работа с роботизираната система da Vinci S, преминал успешно четири нива на обучение в Центъра по телехирургия в Страсбург, Франция.

По повод петата годишнина от въвеждането на роботизираната хирургия у нас, на 6 и 7 юни в Медицинския университет в Плевен ще се проведе уъркшоп по роботизирана хирургия за Източна Европа, на който ще има гости от Италия, Румъния, Гърция. По време на събитието предстои да бъдат направени две операции на живо.