Представиха уникален за Източна Европа метод, алтернативен на ампутацията
Представиха уникален за Източна Европа метод, алтернативен на ампутацията / archive.dariknews

На пресконференция в пресклуба на БТА доц. Вихър Ковачев от Клиниката по ортопедия и травматология при УМБАЛ „Д-р Георги Странски" в Плевен представи резултатите от авангарден метод, приложен при микроскопски хирургически интервенции на високо технологично ниво, извършени в Плевен, които са патент на световни медицински центрове.

"Съвременната микрохирургия даде невероятен шанс за така наречените невъзвратими случаи, при които единствената алтернатива до преди 20-30 години беше ампутацията. На практика тя даде възможност за свързване между различен род тъкани на микросъдово и микроневрално ниво.

С това се дава уникалния шанс на хора с увредени периферни нерви, с големи костни дефекти и след туморни резекции, по един или друг начин чрез трансплантация да се реконструират, вместо да се поставят протези след ампутация", каза специалистът.

Представиха уникален за Източна Европа метод алтернативен на ампутацията
netinfo

Доц. д-р Ковачев описа три от последните случаи на пациенти, при които е приложен съвременният и уникален за България метод.
При единия пациент става дума за тотално и необратимо откъсване на ръката му от контрола на гръбначния мозък. На мъжа е правена операция и му е била предложена ампутация.
Болният се е съгласил в клиниката по ортопедия и травматология при УМБАЛ-Плевен да му бъде направена трансплантация от мускул на бедрото за присаждане на ръката.

"Свързахме мускула с реципиентни нерви от гръдния кош и от рамото", обясни доц Ковачев и добави, че на този етап "присадъкът" е жив и се очаква, след като нервите заработят, след 5-6 месеца ръката на може да се движи самостоятелно.

Д-р Вихър Ковачев описа и други два случая, при които е силно увреден нервът, които е изключително важен за движението на подбедрица и е пряко свързан с човешката походка.
"С новия метод - взимане на жив, близко разположен нерв до прицелния орган се скъсява пътя за прорастване на новите нерви, при което шансовете за възстановяване са много по-големи", обясни доц. Ковачев и посочи пример с 18-годишно момиче, което е било оперирано преди 12 месеца и методът е довел до пълното възстановяване на крака й и ако не са белезите от операцията, няма никакви други признаци, които да говорят за извършената интервенция.

За сега Здравната каса не отпуска средства за този вид операции, но вече има обещания от касата че е възможно да бъде направена клинична пътека, която да покрива микрохирургичните интервенции от този вид.
Тези операции са много трудоемки и изискват много големи разходи, които за сега се поемат от болницата.

Доц. Вихър Ковачев каза още, че в момента в клиниката се работи по създаването на втори екип, който да извършва този вид операции. Той изказа благодарността си към бившия ректор на Медицинския университет в Плевен проф. Григор Горчев, без чиято помощ не би могъл екипът му да се снабди с необходимата апаратура.