/ dariknews.archive
Над 150 медицински служители, повечето от които медицински специалисти от общинското здравеопазване, здравните кабинети в училищата и детските градини, детските ясли и детската кухня, се събраха на площад „Възраждане“ в Плевен в близост до сградата на Областна администрация на протестен митинг против ниското заплащане в сферата на здравеопазването.

medici
dariknews.archive

„Ние искаме да гледаме децата на България, а не на Европа“ и „За достоен труд - достойно заплащане“, бяха част от лозунгите, които носеха протестиращите, които се събраха за около 50 минути в центъра на Плевен.

Медицинските сестри са готови за палатков лагер пред МЗ

Те бяха подкрепени и от студенти от Медицински университет-Плевен, които заявиха подкрепа с лозунги: „Студентите ви подкрепят“ и „Има две опции - смяна на системата или чужбина“.

medici
dariknews.archive

Председателят на Регионалния координационен съвет по здравеопазване към КНСБ в Плевен д-р Румяна Нинова каза, че в Националния отраслов трудов договор е договорена заплата от 900 лева в общинското здравеопазване. Това обаче не се спазва и заплатите в момента са между 600 и 700 лева.

Д-р Нинова припомни, че освен искането на протестиращите за повишаване на заплатите в сектора, някои от които са близки до минималната работна заплата за страната, второто искане е, медицинските сестри, чието обучение е 4 години, да имат възможност за кариерно развитие.

Третото искане е свързано и с изтичането на български медицински работници в чужбина и се отнася до нова Национална стратегия за развитието на здравеопазването.

medici
dariknews.archive

Медицинска сестра с 30-годишен стаж в едно и също лечебно заведение в Плевен сподели пред Дарик:

„Исканията, които са упоменати в декларацията не са изненада нито за управляващите, нито за министъра на здравеопазването, нито за колегите. Това са проблеми, натрупани от реформата през 2000-та година до сега. Реформата започна и от десетина години се вижда, че нещата не вървят и само ни броят, колко сме намалели, колко сме напуснали и нищо не се случва.

medici
dariknews.archive

Да, може и да има преговори, но за нас на работните ни места, в заплатите ни промените са нищожни. Цените растат, а нашите заплати с години не могат да бъдат договорени. Осируряват те на едно, а получаваш по-малко отколкото те осигуряват, защото се изисква професията да бъде осигурена на такава сума.

Ние искаме освен заплатите, да се променят и нещата в системата. Разбирате ли, че от недостига на здравни специалисти най-много страда грижата за пациента. Навсякъде се говори за добрата сестринска практика - такава вече трудно се поддържа, защото една сестра не може да обслужи толкова много хора - спешни, денонощно.

Освен това пътеката ни принуждава да вървим в една следа и ако се отклоним малко, съответно тя вече надвишава стойността, която е определена по договор и ние работим понякога на загуба в интерес на пациента, за да бъде здрав, а не да излезе от болницата недоизлекуван и след три дни отново, влошен да пристигне при нас“.

medici
dariknews.archive

medici
dariknews.archive

medici
dariknews.archive

medici
dariknews.archive

medici
dariknews.archive

medici
dariknews.archive

medici
dariknews.archive

medici
dariknews.archive