1
1 / dariknews.archive
"На 23 октомври в 12:00 часа, 7-годишният първокласник Йордан Иванчев от НУ "Христо Ботев" - Плевен започна преписването на "История славянобългарска" и даде началото на инициативата на Творителница О`Писменехъ! - Плевен - "ПЛЕВЕНЧАНИ ПРЕПИСВАТ "ИСТОРИЯ СЛАВЯНОБЪЛГАРСКА".
На 2 ноември точно в 12:00 часа 8-годишната второкласничка Магдалена Милкова от НУ "Патриарх Евтимий" - Плевен, преписа последното изречение от святата Паисиева книжица. 
След това, аз като инициатор, изпълнител и реализатор на проекта "ПЛЕВЕНЧАНИ ПРЕПИСВАТ "ИСТОРИЯ СЛАВЯНОБЪЛГАРСКА" написах последната дума "АМИН" и поставих точката на тази родолюбива, богоугодна и благородна изява на плевенчани!
В инициативата на Творителница О`Писменехъ!, която беше посветена на 1 ноември - Денят на народните будители, 255 години от написването на "ИСТОРИЯ СЛАВЯНОБЪЛГАРСКА" и 295 години от рождението на св. Паисий Хилендарски, и която беше подкрепена от Община Плевен, се включиха 498 плевенчани на възраст от 5 до 85 години. Преписът изпълни 305 страници и беше завършен за 10 дни.
С напредване на времето интересът към събитието ставаше все по-голям. Днес след приключването, десетки хора стояха разочаровани пред "килията на Паисий", че не са успели да се включат!".

Това написа на страницата на Творителница О`Писменехъ във Фейсбук нейният създател и инициатор на преписването на Паисиевата  "История славянобългарска", в Плевен Деян Павлов - Джими в деня, в който в 305-те страници, преписани от плевенчани, завърши събитието, което донесе много родолюбиви емоции у мнозина плевенчани.

Относно бъдещето на преписа на "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски, Деян Павлов - Джими обясни:
"Сега предстои първо да систематизирам за статистиката участниците в преписването. След това ще оформя заглавията на частите на "Историята" и ще я поразкрася, след което ще събера всички листове и ще ги подвържа в общо книжно тяло. И на края ще изработя подходяща красива корица. Готовия препис на Паисиевата "ИСТОРИЯ СЛАВЯНОБЪЛГАРСКА" ще предам в подходящ момент по подходящ начин в Регионален исторически музей - Плевен, където ще остане за вечни времена и така всеки плевенчанин, преписал макар и едно изречение от тази светиня ще нареди името си до онези знайни и незнайни преписвачи, които с възрожденски плам разпространиха словото на първия български възрожденец светия отец Паисий Хилендарски!

Благодаря ви, ПЛЕВЕНЧАНИ!

Очаквайте нови, интересни инициативи на Творителница О`Писменехъ! А Творителница О`Писменехъ! очаква вас! До нови срещи!"./Джими/