Плевенски акордеонисти се завърнаха от участие в българо-германски проект
Плевенски акордеонисти се завърнаха от участие в българо-германски проект / nui-p.pipkov

След впечатляващите резултати на плевенската акордеонна школа в национален конкурс за акордеонисти с международно участие "Георги Гълъбов" - с. Бистрица - 2015 г., от немска страна бе отправена покана за съвместен проект към преподавателите Ценка Тодорова и Румен Тодоров и техните възпитаници от НУИ „Панайот Пипков" - гр. Плевен.

Партньори в международен проект „Български и немски акордеонисти - заедно в един оркестър, заедно на една сцена", който се състоя от 10 до 17 септември в Германия са отдел „Култура" на област Средна Саксония, Германия и Музикално училище - гр. Фрайберг с подкрепата на „Съюз на акордеонистите в Германия", Музикално училище - гр. Фльоа, Оперен театър - гр. Глаухау и „Център за приложно изкуство и култура" - гр. Лихтенщайн.

В него се включиха десет български акордеонисти, а от немска страна участваха ученици на преподавателите по акордеон Татяна Йончева и Трауде Хепфнер от Музикално училище - гр. Фрайберг, Уте Зандер - Музикално училище - гр. Лихтенщайн.
https://youtu.be/cqTGEbHaNT8 https://youtu.be/Dhlnun2i17w

Плевенски акордеонисти се завърнаха от участие в българогермански проект
netinfo

„Български и немски акордеонисти - заедно в един оркестър, заедно на една сцена" е многокомпонентен проект, който обхвана няколко направления. Oткритите образователни уроци по специалност „акордеон" в Музикално училище - гр. Фрайберг се превърнаха в платформа за обмяна на креативни идеи и съвременни тенденции между участниците. За всеки от изпълнителите това бе възможност да се докосне до чуждите постижения и да извлече информацията, която ще развие неговите професионални качества. В оживен творчески процес премина изработването на концертни произведения за акордеонен оркестър от български и немски изпълнители.

Български и немски акордеонисти - заедно изнесоха концерти в градовете Фрайберг, Глаухау и Лихтенщайн. В програмата на Ансамблите „Акордеомания" и „Акордеомания - Джуниър" присъстваха едни от най-харесваните съвременни пиеси - „Oblivion" - А. Пиацола, танго „Lbertin" - Moution Trio, „Palladio" - Karl Jenkins, „Текила" - Ч. Рио. Не липсваха и знакови произведения от акордеонната литература и българския фолклор - „Танц със сопи" на Георги Андреев, „Стамболовска ръченица" - Иван Милев.

Плевенски акордеонисти се завърнаха от участие в българогермански проект
netinfo

Поканата от отдел „Култура" на Средна Саксония, Германия и Музикално училище - гр. Фрайберг е същевременно признание за нас - преподаватели и ученици и възможност, със своето участие да популяризираме постиженията на българската акордеонна школа, българската музикална култура и фолклор пред професионалните среди и любителската аудитория в Средна Саксония. За реализацията на проекта финансиране осигуриха НФК - Програма „Мобилност" и Община Плевен.

Със своята подкрепа те направиха възможни разширяването на културните контакти и творческото взаимодействие, които са така необходими за мотивацията на младото поколение акордеонисти.

Завърнахме се обогатени с нови художествено-изпълнителски решения в музикалното изкуство и с планове за продължението на проекта - когато ние ще бъдем домакини.