2
2 / dariknews.archive
В навечерието на отбелязването на Деня на будителите - 1 ноември в специална шатра, инсталирана в центъра на Плевен, всеки желаещ може да се включи в преписването на „История славянобългарска“, написана от Паисий Хилендарски в Хилендарския и Зографския манастир в периода 1760-1762 г.
Автор на идеята за атрактивното събититие, което носи подчертано родолюбив дух е Деян Георгиев Павлов, известен на обществеността в Плевен като Джими, който е и създател на Творителница „О‘писменехь“.
За Дарик той обясни причините да организира преписването на историята, написана от Паисий преди 255 години:

„В Творителницата се занимаваме с писмености, азбуки, средствата, начините и материалите за писане през вековете и при различните цивилизации, така че идеята ми се роди съвсем логично и последователно. Прецених, че подходящото време за това е предстоящото отбелязване на Деня на народните будители, а и тази година се навършват 255 години от написването на „История славянобългарска“, както и 295 г. от рождението на нейния автор – Паисий Хилендарски.  
Реших, че е подходящо по тези два повода, плевенчани да препишат „История славянобългарска“ по един различен и малко нетрадиционен и дори атрактивен начин“, каза Джими.
За целта в центъра на Плевен е построена малка шатра, която е подходящо аранжирана, за да създаде една автентична атмосфера, част от която е старинно писалище с мастилница и гъши пера.  

paisii
dariknews.archive

През изминалата една седмица, когато започна преписването на „История славянобългарска“ още в петък е прехвърлена средата на текста от близо 200 плевенчани, пожелали да се включат в инициативата, въпреки лошото време, което донякъде забави процеса.

Започнахме в понеделник, когато за съжаление времето беше лошо, но въпреки дъжда в първия ден се включиха 42-ма, а през втория ден – 37. На третия ден бурята разруши шатрата. Отново построих шатрата и в четвъртък имахме рекорд от 87 преписвачи на историята. Така в петък вече бяхме преминали средата на „История славянобългарска“. 
Авторът на идеята за преписване на „История славянобългарска“ сподели, че тази инициатива за него се е превърнала донякъде и в социален експеримент.

paisii
dariknews.archive

„В преписа се включват хора от различни социални прослойки и всъщност за мен това се оказа един социален експеримент, защото по този начин виждам, какви хора имат отношение към инициативата. За моя радост идват много деца и е много радостно, че момчета на 16-17 години търпеливо изчакваха реда си. Попитах ги: „Някой изпрати ли ви – родители, учители? - Не, научихме за инициативата и пожелахме да се включим, защото сме българи“, отговориха те“, каза Деян Павлов и добави, че за преписването идват и малки деца с родителите си, които им обясняват, какво е направил Паисий Хилендарски и какво е значението на тази история.

paisij
dariknews.bg

Деян Павлов – Джими каза още, че Паисиевата „История славянобългарска“ е променила историята, повлиявайки на начина на мислене у мнозина, един от които е Петко Рачов Славейков.

Очакванията на Джими са, преписването на „История славянобългарска“ от плевенчани да приключи по рано от първоначално обявения срок – 3 ноември, и за Деня на народните будители, преписът да е готов. След това предстои листовете да бъдат специално подвързани и украсени. По-късно – в подходящ момент, преписът на „История славянобългарска“ ще бъде внесен за вечни времена в Регионалния исторически музей в Плевен, обясни авторът на идеята Деян Павлов.
„Така всеки плевенски гражданин, който е преписал откъс или поне едно изречение от „История славянобългарска“ и е оставил името си под своя препис, ще остане завинаги в историята като един от преписвачите на Паисий Хилендарски“, обясни създателят на Творителница „О‘писменехь“, Деян Павлов - Джими.
Инициативата на Джими е подкрепена от Община Плевен.

paisij
dariknews.bg