Плевен и Ловеч ще се преклонят пред  Апостола
Плевен и Ловеч ще се преклонят пред Апостола / netinfo

С панихида в памет на Васил Левски в Плевен ще започне отбелязването на 137 години от гибелта на Апостола. Тя ще бъде отслужена на 19 февруари от Плевенския митрополит Игнатий и свещеници от Българската православна църква, съобщават от пресцентъра на община Плевен.

Ритуалът ще започне в 11.00 часа в Параклис-мавзолей «Св. Георги Победоносец». В 12.00 часа пред паметника на Левски ще бъдат произнесени слова и поднесени венци и цветя. След ритуала в зала «Катя Попова» ще започне спектакъл под наслов «Триптих за Апостола». Участие в него ще вземат актьори от ДКТ «Иван Радоев», Общинска хорова формация, Северняшки ансамбъл за народни песни и танци, ученици от ОУ «Васил Левски».

Два дни ще продължат събитията, организирани от Община Ловеч, Регионалният исторически музей и Общински комитет "Васил Левски", по повод 137 години от гибелта на Апостола. Те ще преминат под мотото «Да се преклоним пред живота и делото на Апостола».

На 18 февруари в музея "Васил Левски" видният изследвач на делото на Апостола проф. Дойно Дойнов ще представи от 14.00 часа изданието «Васил Левски,  документи", ІІ том. По-късно от 17.00 часа в музея ще звучат църковни песнопения на камерен хор «Йоан Кукузел - Ангелогласния» и ловешкия хор «Архангелский глас» .

В Драматичен театър Ловеч от 16.00 часа ще започне литературната композиция «И днес, и след 100 години, и в безкрая на следващите векове ...», след което ще бъдат наградени  първенците в организираните от училище «Васил Левски» конкурси. От 19.00 часа, отново в театъра ще бъде представена драматургичната композиция на Драматичен театър «Сава Доброплодни» Силистра -  «От бесилото към безсмъртието".

По традиция на 19 февруари ще бъде организиран туристически поход под мотото «Последният път на Апостола», който ще тръгне в 6,45 часа от музея «В. Левски» и ще стигне до Къкринското ханче. Предвидено е в 10.30 часа да бъдат поднесени цветя на паметната плоча на Левски в Къкринското ханче. В Ловеч ритуалът по поднасяне на венци и цветя ще започне в 12.00 часа на паметника на Левски до крепостта.

По повод годишнината от гибелта на Апостола ще бъде организиран и VІ Национален футболен турнир в зала за купа «Васил Левски». Той ще започне от 12.30 часа в Спортната зала.