mehano
mehano / dariknews.archive`
През новата учебна година в Професионалната гимназия по механоелектротехника в Плевен ще бъдат приети 52 ученици, след завършен 7 и 8 клас за дуална форма на обучение. Това съобщи на пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен директорът на професионалната гимназия по механоелектротехника /ПГМЕТ/ - Плевен Росен Хаджиев.
В Северна България дуалната форма на обучение се въвежда за пръв път в област Плевен, като през миналата година тази иновация беше реализирана пилотно в Професионалната гимназията по механоелектротехника. „Домино“ е българо-швейцарски проект, който е свързан с дуалното обучение - обучение чрез работа.

„Проектът се изпълниява от 2015 до 2019 година, обхваща изцяло образователен етап и е резултат от междуправителствена спогодба между България и Швейцария.
Моделът на Швейцария е предпочетен, защото там младежката безработица е 3 процента, а у нас този показател е 5-6 пъти по висок. Нуждата от кадри в бизнеса е заявена, осъзната и декларирана по всякакъв начин и в рамките на проекта работи форум за дуално обучение, който през 3 месеца  в София събира над 100 души от всички възможни заинтересовани страни – държавни институции, синдикати, работодателски организации, представители на бизнеса, образователни организации на местно и национално ниво.

В рамките на дуалното обучение, учениците в паралелките от 11-ти и 12-ти клас, които редовно са стартирали в тази форма на обучение, ще ходят на работа три дни и ще получават 90 процента от основното трудово възнаграждение за работата, която са извършили.  
В 9-ти и 10-ти клас учениците ще получават стипендия в размер от 50 лева месечно, която не е свързана с останалите възможни стипендии и е с цел да стимулира именно тази форма на обучение“, заяви Полина Златарска – връзки с бизнеса по проект „Домино“.
В момента партньори на програмата са три фирми, като се очаква през новата учебна година да се включат още няколко плевенски фирми.
 
„ В бъдеще ще се опитаме да кандидатстваме за проект „иновативно училище“, което предлага иновации не само свързани с дуалното образование, но и с иновации свързани с организацията  в училище в бъдещето. Ние сме единственото училище, което осигурява подкрепяща среда за учениците и родителите. Фокусът върху, който работим, като колектив, като педагогическа колегия е върху индивидуалността на всяко дете и върху индивидуалния социален статус на семейството, от което произхожда детето.
През новата учебна година очакваме 52 нови ученици, които  да се обучават дуално в ПГМЕТ Плевен“, заяви директорът на ПГМЕТ Росен Хаджиев.