Пенсионерите-клиенти на КТБ могат да получат парите си чрез сметка в друга банка
Пенсионерите-клиенти на КТБ могат да получат парите си чрез сметка в друга банка / dariknews

Пенсионерите, които получават своята пенсия чрез Кооперативна търговска банка, могат да разкрият нова сметка в друга банка, в която да им бъде преведена пенсията за месец юли, ако желаят да я използват преди 21 юли 2014 г. Това съобщиха от Националния осигурителен институт/НОИ/.

Около 6000 души получават пенсията си чрез банката, която тези дни беше поставена под специален надзор и беше обявено, че няма да извършва никакви банкови операции до тази дата.

От НОИ уочниха, че превеждането на пенсиите ще започне на 7 юли, понеделник. Хората, които желаят да изтеглят пари от пенсията си преди 21 юли, трябва да отидат до съответното териториално поделение на института до 2 юли и да подадат заявление за промяна на банковата сметка и да представят копие от новата сметка. Така пенсията им ще бъде преведена по новата сметка.

Гражданските трезори в Корпоративна търговска банка ще работят, като допускането до тях ще става след представяне на съответния документ, се казва в съобщение, публикувано на официалния сайт на банката.

От там допълват, че „банката не е изключена от платежната система и платежни нареждания към Банката могат да се изпълняват, включително и с цел погасяване на кредити".

Корпоративна търговска банка бе поставена под специален надзор заради опасност от неплатежоспособност на 20 юни - петък, а в неделя същата процедура бе започната и в дъщерното й дружество „Креди Агрикол България".

Още в петък от Българската народна банка обясниха, че хората трябва да продължат да обслужват кредитите си към Корпоративна търговска банка. За всички останали операции банката ще отвори врати на 21 юли.

Заради ограничения в Закона за кредитните институции коментарите под тази статия са преустановени. Можете да изпращате мненията си по темата на ekip@darik.net