Отслужиха панихида в памет на загиналите воини при Третия щурм за Плевен
Отслужиха панихида в памет на загиналите воини при Третия щурм за Плевен / archiv.DarikNews

Отново сме на земята, на която преди 136 години се проля много кръв и една империя, защитавайки политическия си престиж помогна на българския народ да възвърне с векове изгубената си държавност.
Вече е традиция да се събираме на бойното поле на най-масовия и кръвопролитен щурм в историята на пет месечните боеве за Плевен - известен като Третият щурм за Плевен, за да почетем с подобаваща признателност и поклон паметта на воините на многонационалната руска имперска армия и доблестните румънски воини, които не се завърнаха в родината си. Това каза след отслужената панихида в памет на загиналите воини доц. Милко Аспарухов - директор на "Военноисторически музеи" - Плевен.

Отслужиха панихида в памет на загиналите воини при Третия щурм за Плевен
netinfo

Той припомни исторически факт, свързан с Плевен, който буди възторг и до днес. В условията на война, след традиционната панихида по случай 65-та годишнина от Третия щурм за града, пред костницата се поднася венец с надпис: "1877 - 30 август 1942 година от Българската войска". "Това е достатъчна причина и днес да спазим този свещен ритуал, да споменем с признателност загиналите на 11 и 12 септември 1877 г. синове на многонационалната руска имперска армия от Русия, Украйна, Беларус, Полша, Молдова, Прибалтика и Закавказието и доблестните румънски воини, отдали живота си за България".
Милко Аспарухов изброи полковете, взели участие в решителния щурм, припомняйки мащаба на този сблъсък, довел до важни промени в стратегията на руското командване и осигурил победата при Плевен.

Той каза, че народната преценка за героизма и саможертвата на загиналите воини е най-точно изразена чрез името дадено на бойното поле - "Мъртва долина".

Традицията да се отслужва панахида на 11-ти септември започва през 1907 година по инициатива на комитета "Цар Освободител Александър II". Този ритуал става част от обществения и духовен живот на града ни и свещен дълг за цяла България.

След прекъсване от десетилетия, за поредна година Община Плевен и "Военноисторически музеи" - Плевен организираха пред Костницата в "Скобелев парк-музей" тази тържествена церемония на която присъстваха зам. кмета Стефан Петров, зам.-областният управител Мирослав Михайлов, главния секретар на Областна администрация Емил Димитров и руска делегация със специалното участие на вицеадмирал от руската армия.

Около 16 000 е официалният брой на убитите, ранените и безследно изчезналите в последния щурм за Плевен.