Осигуряват още 60 социални асистенти и домашни помощници
Осигуряват още 60 социални асистенти и домашни помощници / Dariknews.bg
Осигуряват още 60 социални асистенти и домашни помощници
36922
Осигуряват още 60 социални асистенти и домашни помощници
  • Осигуряват още 60 социални асистенти и домашни помощници

60 деца и възрастни с трайни увреждания ще могат да ползват услугите "социален асистент" и "домашен помощник", ако се включат в проект  наречен "Отново сме заедно". Той се реализира съвместно от Община Плевен и сдружение БАЛИЗ. Проектът е на стойност 187 988 лв. и се осъществява по ОП "Развитие на човешките ресурси", като финансовата подкрепа е 100 % безвъзмездна. По него се предвижда обучение и наемане за една година на физически лица - доставчици на услугите "социален асистент" и "домашен помощник".

Потребители на тези услуги ще са 17 деца и 43-ма възрастни с трайни увреждания, които не могат или са затруднени да се обслужват сами и да организират бита си. Целта на проекта е предоставяне на грижа в условията на домашна среда. Наетите лица ще помагат на потребителите при осъществяването на контакти, поддържане на хигиена в жилището, пазаруване, приготвяне на храна, пране и други комунално-битови дейности. Социалната услуга ще се предоставя за период от 12 - 12,5 месеца.

Документи за включване в проекта "Отново сме заедно" се подават от 10 до 24 януари в Центъра за административно обслужване на граждани при община Плевен на пл."Възраждане"№4. Преди това бланки на заявления могат да се получат от офиса на сдружение БАЛИЗ на ул. "Белмекен" № 11, а подробности за необходимите документи и разяснения за кандидатстване се получават и на тел. 064/801 303.

За социални асистенти и домашни помощници могат да кандидатстват лица, които са безработни, пенсионери, трудово наети лица, които могат да извършват допълнителен почасов труд. Кандидати могат да бъдат и неактивни лица/студенти или придобили право на професионална пенсия за ранно пенсиониране - в трудоспособна възраст/, които могат да извършват допълнително почасов труд.